O declarație făcută în trecut de Cristian Tudor Popescu a dus la un experiment din partea IRES. Centrul de sondare a întrebat românii dacă în schimbul sumei de 1.000 de lei ar renunța la votul lor.

Experimentul a plecat de la o propunere făcută de Cristian Tudor Popescu: ce ar fi ca statul să le permită oamenilor să aleagă între o sumă de bani și vot. Suma da bani aleasă de casa de sondare a fost de 1.000 de lei.

Întrebați cum li se pare propunerea, 86% dintre români au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au spus că este o idee bună. Un procent dintre cei întrebați nu au răspuns.

Procentele se schimbă atunci când oamenii au fost întrebați ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de măsură: 91% au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1.000 de lei ca să nu meargă la vot. 2% nu au răspuns.

În ceea ce privește mediul de rezidență, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună sunt din mediul rural: 18%. Răspunsul că este o idee proastă a fost dat de 79,9%. Alți 2,1% nu au știut sau nu au răspuns.

În mediul urban, ideea a fost percepută ca fiind bună de doar 8,3%, în vreme ce 91,1% au spus că este o idee proastă. 0,6% au răspuns că nu știu.

La capitolul educație, poate surprinzător, mai multor persoanele cu studii superioare li s-a părut o idee bună decât celor cu studii medii: 9,3%, respectiv 7,4%. Peste 22% dintre cei cu studii elementare au considerat că poate fi o măsură bună.

În ceea ce privește răspunsurile în funcție de vârstă, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună au fost cei din grupul 18-35 de ani: 17,9%. Procentele sunt relativ egale pe celelalte segmente, între 10 și 11%.

„Spun mult (cifrele, n.red.). Cât înseamnă 13% din votanții din România cu drept de vot? Înseamnă două milioane și ceva de oameni. Deci două milioane și ceva de oameni au considerat o idee bună. Ea e perfect democratică. Perfect democratică! Nu e vot obligatoriu, ăștia-s banii, ăsta-i votul. Dumneata alegi, dar dacă iei banii nu mai ai drept de vot. Poți să alegi votul și e în regulă. Două milioane și ceva!”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Întrebat care ar fi fost rezultatele, dacă suma era mai mare, gazetarul a răspuns: „O să vedem. Poate că domnul Dâncu va continua acest experiment crescând suma. O să constatăm niște schimbări ale procentelor. Asta vă garantez, pe măsură ce urcă suma”.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 14-17 februarie 2019 și a avut 1.035 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Topul eșantionului: multi-stratificat, probabilist. Eroarea este de +/-3%. Mai multe despre acest sondaj puteți urmări duminică, de la ora 14:00, la emisiunea „În fața ta”, al cărei invitat este Vasile Dâncu.

Articolul precedent3 milioane de lei, pentru servicii digitale de care ar putea beneficia mureșenii
Articolul următorȘI PROȘTI ȘI FĂRĂ SUFLET! Solicităm public intervenția ministrului Mediului sau DEMISIA acestuia!