#Velopoteca Reghinului este proiectul care a primit o nominalizare la “Bienala Națională de Arhitectură”, în cadrul galei “Evenimentul de arhitectură și strada ca o scenă”.

Autorii proiectului sunt “Asociația Unda Verde”, Georgiana Birthler-Branea, Klaus Birthler, Romeo Cuc, Bianca Tamasan și Cristian Man.

Klaus Birthler a spus, după eveniment, că “Velopoteca a fost nominalizată la Bienala Națională de Arhitectură 2018. Cu toate acestea, încă nu avem instrumente pentru protecția peisajul reghinean, dar mulțumim Municipiului Reghin și Consiliului Local pentru adoptarea ca ciclotrasee locale oficiale.”

În descrierea proiectului se menționează că acesta “face cunoscute publicului trei trasee cicloturistice scurte, în împrejurimile Reghinului, pe care vizitatorii se pot orienta graţie marcajelor de pe copaci, reperelor din piatră, plăcuțelor și semnalelor grafice.

Scopul proiectului a fost acela de a oferi o alternativă de petrecere a timpul liber, valorificând mediul natural deosebit din împrejurimile orașului Reghin, ale cărui frumuseţe şi biodiversitate au un imens potențial pentru activități de relaxare, sport, turism.”

Traseele – poteci sau drumuri forestiere deja existente – au fost marcate cu simboluri desenate cu vopsea de ulei pe copaci și cu semnale din piatră. Pe lângă aceasta, proiectul a inclus și producerea unor hărți de buzunar – disponibile la punctele de informare turistică, în cafenele și hoteluri din oraș -, confecţionarea unor panouri informative dispuse în puncte cheie ale orașului, pentru a oferi mai multă vizibilitate proiectului în spațiul urban, precum şi amplasarea pe copaci și stâlpi a unor semnale urbane de dimensiuni mai reduse.

Proiectul a fost implementat în mare parte prin muncă voluntară de către membrii asociației și persoane din comunitatea reghineană, finanţarea comunitară fiind direcționată către producția obiectelor și a hărților. O parte din materiale au fost obţinute prin sponsorizări acordate de firme locale.

În colaborare cu Primăria Municipiului Reghin, panourile informative deja realizate vor fi instalate în spațiul urban.

Proiectul a fost finanțat de însăși comunitatea reghineană, prin programul Abonament pentru Comunitate inițiat de Fondul Comunitar Reghin, care oferă cetățenilor posibilitatea de a dona lunar o anumită sumă de bani, fondurile astfel obţinute fiind direcţionate periodic către proiecte propuse de comunitatea locală și care servesc la îmbunătăţirea calităţii vieţii acesteia. Proiectele respective sunt selectate în urma unui concurs jurizat de donatorii programului.

Articolul precedentPista de biciclete Tîrgu Mureș-Râciu prinde contur
Articolul următorSe lucrează la pasajul pentru nodul A3 de la Chețani