Cea mai mare fabrică de nutreţuri combinate din România şi una dintre cele mai moderne din Europa Centrală şi de Est, realizată în urma unei investiţii româno-ungare de 15,6 milioane de euro, a fost inaugurată la Sânpaul, în prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban.
Fabrica de la Sânpaul are ca acţionari UBM Ungaria, East Grain şi Oprea Avicom şi a fost construită în această comună tocmai pentru ca cerealele produse în centrul Transilvaniei să nu mai plece la export, iar fermierii români să nu mai cumpere nutreţurile combinate din afara ţării.
„Povestea noastră este bazată pe un parteneriat strategic între cele trei firme acţionare, între trei firme din domenii diferite şi din două ţări diferite. Aceste trei firme s-au unit într-un singur scop, înfiinţarea celei mai mari fabrici de nutreţuri combinate din ţară, care este una dintre cele mai moderne la nivel european. Am reuşit acest lucru printr-o investiţie de 15,6 milioane de euro. Consider că vom contribui foarte mult şi la dezvoltarea agriculturii locale şi la creşterea productivităţii fermelor din zootehnie, având un necesar de materii prime, cereale, de 130.000 de tone, la o capacitate de producţie de 220.000 de tone pe an”, a declarat presei directorul general al UBM Feed România, Laczko Denes.
Potrivit acestuia, numai la nivelul judeţului Mureş se produc anual 600.000 de tone de cereale, în timp ce capacităţile de depozitare sunt sub 200.000 tone, iar din acest motiv majoritatea producţiei pleacă la export.
Iniţiatorul proiectului a fost omul de afaceri Emanuel Oprea, care deţine o fermă avicolă şi care a simţit dificultăţile fermierilor români de a se aproviziona cu nutreţuri combinate.
„Judeţul Mureş este şi a fost recunoscut pentru potenţialul şi tradiţia în domeniul agricol dar, din păcate, după anii 90 chiar şi fabrica de furaje de la Iernut – care a fost emblematică – s-a închis şi tradiţia s-a oprit. Dar noi, ca şi fermieri, crescători de păsări şi de animale, avem nevoie şi am avut nevoie de o fabrică de genul acesta în zonă. Atunci împreună cu partenerii noştri maghiari, cu furnizorii noştri de cereale, am hotărât să înfiinţăm o fabrică de genul acesta aici, în centrul ţării”, a arătat Emanuel Oprea.
Omul de afaceri a arătat că fabrica va avea o capacitate de producţie de 30 de tone pe oră, peste 220.000 de tone de furaj granulat anual, iar acest lucru s-a reuşit prin achiziţionarea unei tehnologii de vârf.
sursa: Agerpres