Plenul Senatului a dezbătut, miercuri, propunerea legislativă PNL-UDMR, care prevede că personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19. Legea a fost votată doar de 67 de senatori și urmează să ajungă în procedură de urgență la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

 

Două voturi au lipsit miercuri, în plenul Senatului, pentru introducerea obligativității prezentării la locul de muncă a certificatul digital privind COVID-19. Legea avea nevoie de 69 de voturi ‘pentru’ și a adunat doar 67 de voturi ‘pentru’, astfel că propunerea a picat.

Doi senatori PNL s-au abținut: George Scarlat (senator de Galați) și Alexandru Nazare (senator de Prahova, fost ministru de Finanțe). Dacă cei doi votau ”pentru”, legea ar fi fost adoptată.

De asemenea, următorii senatori nu au votat deloc pentru că nu au răspuns la telefon: Ovidiu Florean (independent, ex-PNL), Ioan Cristina (PNL), Ion Iordache (PNL), George Mândruță (USR), Robert Zob (USR), Dan Ivan (USR).

Comisiile reunite din Senat au decis: Certificatul verde COVID, obligatoriu la locul de muncă

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte certificat digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

„Dispoziţiile (…) se aplică şi autorităţilor, instituţiilor publice şi de interes public, de utilitate publică şi celorlalte unităţi publice, centrale şi locale, regiilor autonome, operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan. În cadrul entităţilor publice şi private, obligaţia prezentării certificatului digital al UE privind COVID-19 revine membrilor Camerei Deputaţilor şi ai Senatului, persoanelor care ocupă funcţii publice sau de demnitate publică, precum şi tuturor categoriilor de personal care îşi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor entităţi”, se arată în amendamentele adoptate de cele două comisii.

Articolul precedentPLAFONAREA, în vigoare! Proiectul de lege privind facturile la gaze și curent ale românilor a fost APROBAT
Articolul următor34 de mureşeni amendaţi ca urmare a nerespectării măsurilor de protecţie individuală.