Prima reacție după decesul femeii din Bacău la câteva ore după vaccinarea împotriva COVID-19 a venit din partea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență. Raed Arafat a făcut precizări, în exclusivitate, vineri seară, la „Legile puterii”, de la Realitatea PLUS. 

„Nu știu cazul, dar daca Comitetul pentru coordonarea vaccinării s-a pronunțat, înseamnă că ei știu mai multe date despre împrejurările decesului.

A mai fost o știre acum câteva zile despre o persoană care a decedat la doua zile. Era vorba de un infarct, care nu putea fi corelat cu administrarea vaccinului.

Din păcate se poate intâmpla, vaccinezi și se intâmplă decesul. 

Dacă DSP a declarat, înseamnă că au date concrete. Faptul ca decesul apărut la o zi de la vaccinare înseamnă că nu e corelat cu vaccinarea”, a declarat Raed Arafat, în exclusivitate, vieri seară, la „Legile puterii”.

Reamintim că vineri seară a fost anunțat decesul unei femei din Bacău, de 73 de ani, la câteva ore de la administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19.

Citește și O femeie din Bacău a murit la câteva ore după ce a fost vaccinată anti-Covid

Comitetul de coordonare a campaniei de vaccinare a anunțat că vineri, „în jurul orei 19.00, Direcția de Sănătate Publică Bacău a anunțat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecțiuni cronice.

Din datele primite până la acest moment, persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19 în cursul zilei, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Județean de Urgență Bacău. În perioada de supraveghere post-vaccinală, persoana nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze.

Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a aceluiași spital, unde a intrat în stop cardio-respirator și nu a răspuns la manevrele de resuscitare”.

Informațiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, evenimentul coincident este definit ca  „evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia”, a mai transmis CNCAV.

La acest moment, cazul se află în observația DSP Bacău care va prezenta concluziile analizei.

 

Articolul precedentRealitatea Media, precizări de presă
Articolul următorLegile puterii | Nunțile și botezurile vor fi INTERZISE în continuare. Raed Arafat explică în ce condiții se deschid restaurantele