Liderul Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah, va face vineri primele sale comentarii publice de când gruparea palestiniană Hamas și Israelul au intrat în război, un discurs care va fi urmărit îndeaproape pentru a afla indicii despre cum ar putea evolua rolul grupului în conflict.

Forță militară formidabilă susținută de Iran, Hezbollah a angajat forțele israeliene de-a lungul graniței, unde 50 dintre luptătorii săi au fost uciși în cea mai mortală escaladare de când a purtat un război cu Israelul în 2006. Dar, având în vedere că până acum confruntările au fost în mare parte limitate la frontieră, Hezbollah a folosit o mică parte din puterea de foc cu care Nasrallah amenință Israelul de ani de zile. Mulți oameni din Liban așteaptă cu nerăbdare discursul de la ora 15.00 (13.00 GMT), îngrijoraţi de săptămâni întregi de teama unui conflict catastrofal.

Unii spun că nu-și fac planuri dincolo de ziua de vineri, crezând că remarcile sale vor semnala șansele unei escaladări. Discursul este, de asemenea, anticipat pe scară mai largă. Sayyed Hassan Nasrallah este o voce importantă în cadrul unei alianțe militare regionale înființate de Iran pentru a contracara Statele Unite și Israelul. Cunoscută sub numele de „Axa Rezistenței”, aceasta include milițiile irakiene șiite care au tras asupra forțelor americane din Siria și Irak, precum și rebelii houthis din Yemen, care au intrat în conflict lansând drone asupra Israelului.

Purtând turbanul negru al unui sayyed, sau al unui descendent al Profetului Mahomed, și veșminte clericale șiite, Sayyed Hassan Nasrallah este una dintre cele mai proeminente figuri din lumea arabă. Recunoscut chiar și de către critici ca fiind un orator priceput, discursurile sale au fost mult timp urmărite îndeaproape atât de prieteni, cât și de dușmani. El este considerat terorist de către adversari, inclusiv de către SUA. Discursurile sale înflăcărate din timpul războiului din 2006 i-au adus popularitate în regiune, inclusiv când a anunțat că Hezbollah a lovit o navă navală israeliană cu o rachetă anti-navă, îndemnând spectatorii să „privească spre mare”.

În timp ce Nasrallah a stat departe de ochii publicului de la 7 octombrie până acum, alți oficiali Hezbollah au indicat că grupul este pregătit de luptă. Dar ei nu au stabilit nicio linie roșie în conflictul cu Israelul. Întrebat la 22 octombrie de ce nu a vorbit încă, politicianul Hezbollah Hassan Fadlallah a declarat că Nasrallah urmărește situația din Gaza „secundă cu secundă şi oră cu oră” și supraveghează bătălia din Liban. Faptul că nu vorbește în public „face parte din gestionarea bătăliei”, a spus el.

Discursul va fi difuzat pentru a coincide cu mitingurile convocate de Hezbollah pentru a onora luptătorii căzuți la datorie. Surse familiare cu gândirea Hezbollah spun că atacurile de până acum ale grupului au fost măsurate pentru a evita o escaladare mare, menținând în același timp forțele israeliene ocupate la graniță.

Libanul nu își poate permite un alt război cu Israelul. Mulți libanezi încă se resimt de pe urma impactului unui colaps financiar catastrofal în urmă cu patru ani. Israelul a declarat că nu este interesat de un conflict la granița sa nordică cu Libanul.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat Hezbollah să nu deschidă un al doilea front de război cu Israelul, spunând că acest lucru ar atrage contraatacuri israeliene de o amploare „inimaginabilă” care ar devasta Libanul, potrivit REUTERS.

Articolul precedentO nouă metodă de înșelătorie face victime în rândul românilor. Cum a pierdut o femeie 19.000 de lei
Articolul următorSe prelungește valabilitatea cardurilor de energie. Până când pot fi cheltuiți banii