Peste 40 de judecători şi procurori de la instanţele şi parchetele din judeţul Mureş au protestat, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, împotriva modului de adoptare a O.U.G. nr. 7/2019, arătând că magistraţii nu protestează pentru ei înşişi, ci pentru valul de ordonanţe de urgenţă care a modificat legile justiţiei, pe care îl percep ca pe un atac împotriva independenţei justiţiei.

„Magistraţii nu protestează pentru ei înşişi, pentru salarii, pentru ştiu eu ce alte aşa zise privilegii, nici măcar pentru condiţiile de muncă. Deşi este cunoscută starea de degradare în care se află foarte multe dintre sediile instanţelor. Dar nu pentru asta protestăm, ci pentru valul acesta de ordonanţe de urgenţă care a modificat legile justiţiei, val pe care noi judecătorii şi procurorii îl percepem ca pe un atac împotriva independenţei justiţiei. Deci, magistraţii protestează pentru apărarea unei valori, a unui principiu, extrem de importante pentru întreaga societate, pentru toţi cetăţenii. De aceea, consider eu că protestul magistraţilor, chiar şi în forma suspendării activităţi, nu numai sub forma aceasta în care protestăm în aceste clipe, nu poate fi apreciată ca fiind o grevă”, a declarat preşedintele Judecătoriei Târgu Mureş, judecătoarea Simona Aldea.

Judecătorii din cadrul Judecătoriei Târgu Mureş, întruniţi în Adunarea Generală, au decis, în urmă cu o zi, cu unanimitate de voturi, exprimarea publică a dezacordului cu privire la „modul lipsit de transparenţă în care a fost adoptată O.U.G. nr. 7/2019”, dar şi cu privire la efectele pe care acest act normativ le-ar putea avea asupra actului de justiţie şi asupra cetăţenilor României.

Aceştia au arătat că, prin solicitarea avizării proiectului ordonanţei de urgenţă de către Consiliului Superior al Magistraturii cu doar o zi înainte de adoptarea lui, a fost ignorat rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei.

Pentru exprimarea nemulţumirii faţă de cele arătate mai sus, Adunarea Generală a decis ca măsură de protest ieşirea judecătorilor în faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş, zilnic, în perioada 26 februarie 2019 – 1 martie 2019, de la orele 16,00.

De asemenea, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş au hotărât suspendarea activităţii începând din 26 februarie până în data de 1 martie, după ce au analizat principalele modificări aduse legilor Justiţiei prin OUG 7/2019.

Deşi alte instanţe nu au luat hotărâri pentru adoptarea unor forme de protest, la protestul de miercuri, din faţa Palatului de Justiţie din Târgu Mureş au participat şi judecători din cadrul Tribunalului Specializat Târgu Mureş, Tribunalul Mureş şi Curtea de Apel Târgu Mureş.

Judecătorii Tribunalului Mureş au hotărât, cu majoritate de voturi, că, în situaţia în care nu se vor lua măsuri de abrogare a acestui act normativ în partea în care excedează reglementarea privind accesul şi, respectiv, promovarea în profesia de magistrat, judecătorii instanţei vor proceda la adoptarea unor forme de protest care urmează să fie stabilite în următoarea adunare generală.

 

sursa: Agepres

Articolul precedentStudenții mureșeni sunt invitați în Austria, la Castelul Seggau
Articolul următor16 ani de la înființarea Batalionului 51 Operații Speciale „Vulturii”