Deputatul de Mureș Marius Pașcan, președinte executiv la nivel național al Partidului Mișcarea Populară (PMP) a adus în atența Parlamentului României, problema numărului tot mai mare de urși care ajung în spațiile locuite de oameni, în județul Mureș.

“La finele săptămânii trecute, o ursoaică a omorât un om care se afla la pescuit pe malul râului Târnava Mică. Bărbatul, din localitatea Măgherani, județul Mureș, avea 61 de ani iar în urma sa au rămas doi copii orfani. Ursul fusese semnalat mai multe săptămâni la rând pe raza comunei, fără a se putea lua vreo măsură legală pentru a fi îndepărtat”, a spus Marius Pașcan, de la tribuna Camerei Deputaților.

Deputatul a mai spus că, în doar două luni, la nivelul județului Mureș a fost raportată prezența urșilor în 34 de cazuri, respectiv în 16 unități administrativ-teritoriale, iar în cursul anului 2019, la nivelul județului, au fost întocmite și transmise de Garda Forestieră Mureș 450 de dosare de daune provocate de animalele sălbatice, din care aproximativ 75% au fost provocate de urs.

Chiar dacă Agenția pentru Protecția Mediului Mureș a eliberat 25 puncte de vedere favorabile, privind solicitarea de derogare prin împușcare a animalelor sălbatice din specia urs, care au fost transmise la Ministerul Mediului, au fost obținute doar 6 avize favorabile în acest sens.

Conform datelor oficiale, efectivul optim de urși din județul Mureș ar fi de cca 240 exemplare, dar în realitate, în timp ce autoritatea de mediu indica încă din primăvară existența a 761 de urși în județul Mureș, administratorii fondurilor de vânătoare au comunicat, conform propriilor date și observații, prezența în județ a aproape 1.300 de urși.

Chiar în municipiul Târgu-Mureș, prin sistemul RO-Alert, a fost semnalată săptămâna trecută prezența unui urs într-o zonă puternic urbanizată, în cartierul Tudor, de asemenea o ursoaică cu doi pui au fost văzuți repetat în zona Platoului Cornești, un alt urs a fost produs panică pe strada Voinicenilor. În ultimele zile, a fost semnalată prezența a 15 urși în localități din județul Mureș. Urșii au atacat gospodăriile oamenilor iar, în ultimele nopți, au omorât șase porci, cinci într-o singură noapte.

Deputatul Marius Pașcan solicită <<dezbaterea în regim de urgență în Camera Deputaților a legii privind stabilirea echilibrată a efectivelor de animale sălbatice, implicit în cazul urșilor, la nivelul județelor țării, astfel încât să asigurăm elementar respectarea prevederilor Constituției României, care stipulează că „dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate” iar „libertatea individuală și siguranța persoanei sunt inviolabile”>>

Articolul precedentPE ULTIMA SUTĂ: Târgu Mureșul, Reghinul și Ludușul, „cele mai iubite” orașe de Dăncilă
Articolul următorLISTA DESCHISĂ: Dă Primăria sedii pentru partide și ONG-uri?