Ministrul agriculturii, Adrian Oros a vorbit despre extinderea virusului pestei porcine africane de mai bine de doi ani. De profesie medic veterinar, a spus că situația eradicării virusului a fost prost gestionată.

Oros a spus că este un pericol ca întreaga Românie să intre în zona roșie și să se sisteze exporturile de porci vii și produse din carne de porc.

”S-au luat măsuri incomplete și măsuri tardive. Populația n-a avut încredere în ceea ce s-a întâmplat pentru că lq asemenea măsuri nepopulare, dure, trebuie să ai și participarea populației. Iar populația nu participă dacă nu are încredere. Nici în măsuri, nici în seriozitatea celor care trebuiau să ia măsurile” a spus ministrul Adrian Oros.

Ministrul liberal al agriculturii este de părere că în 2016 când s-a semnalat prima dată boala în Ucraina, trebuiau impuse măsuri de restricție a circulației la frontieră.

Vă reamintim că, după ce virusul pestei porcine africane s-a confirmat în primele analize la un mistreț mort găsit lângă Sovata, oamenii trebuie să își izoleze porcii în adăposturi.

Măsura a fost dispusă de Centrul Local de Combatere a Bolilor Mureș și este valabilă pentru aria afectată, respectiv de 8 kilometri în jurul locului unde a fost descoperit mistrețul.

Prefectul Mircea Dușa susține că măsurile dispuse nu trebuie să creeze panică în rândul populației și că există un plan de recoltare de 3.200 de capete de mistreţi la nivel de judeţ, din care s-au recoltat 1.500, cu precizarea că la fiecare mistreţ împuşcat se recoltează probe şi se trimit la laborator.

Articolul precedentA TREIA ÎNCERCARE: Va fi sau nu cvorum la ședința Consiliului Local Târgu Mureș de rectificare a bugetului?
Articolul următorPrimarul din Sfântu Gheorghe: „Pot să plătesc mâine o amendă pentru că mă rog în limba maghiară”