Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, consideră că nu este etic şi nici moral ca unii medici care au o activitate intensă să primească aceleaşi drepturi salariale ca cei a căror activitate nu este la fel de relevantă. Oficialul a precizat că plata per performanţă trebuie să se adreseze tuturor categoriilor de medici.

„Sunt foarte mari diferenţe şi nu cred că este nici etic şi nici moral ca medici, de exemplu, care fac o activitate total diferită, adică unii foarte intens, alţii mult mai puţin relevantă, să primească aceleaşi drepturi salariale.

Cred că e o chestiune pe care trebuie să o abordăm în cursul acestui an, să o şi rezolvăm împreună cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi cu consultanţa pe care o avem în cadrul PNRR. (…)

Legat de asistenţa medicală prespitalicească şi de implicarea diverselor categorii de profesionişti plata per performanţă trebuie, cred, să se adreseze tuturor categoriilor de medici”, a spus ministrul Sănătății.

Rafila: Medicii din ambulatoriul de specialitate n-ar trebui să aibă salarii mai mici decât medicii de familie

De asemenea, Alexandru Rafila a spus că nu crede că este în regulă ca medicii din ambulatoriul de specialitate să primească o sumă de bani mai mică decât medicii de familie, cum se întâmplă în prezent.

„Poziţia pe care Ministerul Sănătăţii a avut-o mod constant este de finanţare corespunzătoare a activităţii medicilor din ambulatoriul de specialitate, care în momentul de faţă primesc o sumă de bani care este inferioară medicilor de familie. Nu cred că este în regulă.

Sigur şi medicina de familie trebuie să fie stimulată şi dezvoltată. În mod clar, facem acest lucru şi veniturile medicilor de familie s-au dublat în anul 2023, dar nu putem să neglijăm dezvoltarea serviciilor de ambulatoriu de specialitate dacă vrem să avem o finanţare sustenabilă la nivelul asistenţei medicale”, a explicat Alexandru Rafila, la Conferinţa „Health Forum: Marile provocări din Sănătate în 2025” .

Oficialul a mai spus că Ministerul Sănătăţii va lua în considerare dezvoltarea asigurărilor private de sănătate, care este „nesemnificativă” în România în comparație cu orice altă ţară din Uniunea Europeană.

„Mecanismele pe care le-am dezvoltat în România nu aduc, de fapt, bani noi în sistemul de Sănătate. (…) Cred că această dezvoltare a serviciilor medicale, inclusiv după program, de exemplu, în unităţile sanitare publice poate să constituie un trigger de stimulare a acestor asigurări private de sănătate care să ofere servicii în plus sau o scurtare a listelor de aşteptare acolo unde este cazul pentru pacienţi”, a transmis ministrul.

Articolul precedentCOALIȚIE: PROCEDURILE DE REVOCARE A ȘEFULUI AEP VOR ÎNCEPE ÎN BIROURILE PERMANENTE REUNITE
Articolul următorCINE ESTE ION DUMITRACHE, LIDERUL PSD, IMPLICAT ÎN SCANDALUL DE CORUPȚIE DIN PORTUL CONSTANȚA