Grădinițe din 12 localități mureșene beneficiază de posibilitatea de a-și achiziționa dotări și echipamente și de a-și finanța, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, lucrările de reabilitare a clădirilor și chiar unele construcții noi. Este vorba de proiectul cu denumirea ”Construcții grădinițe Regiunea Centru, cod MySMIS 125151”, a cărui valoare totală este de peste 48 milioane lei, din care aproape 40 milioane lei sunt fonduri nerambursabile.
În funcție de numărul de copii estimat a fi cuprins în unitatea școlară, la nivelul Regiunii Centru sunt cuprinse obiective cu 2, 3 și 4 săli de grupă, care au program normal de studiu.
În județul Mureș, proiectul are ca parteneri unitățile teritorial-administrative din Acățari, Apold, Cristești, Fântânele, Hodac, Hodoșa, Nadeș, Sângeorgiu de Mureș, Solovăstru, Sânpaul, Vânători și Viișoara. Grădinițele din toate aceste localități vor fi reabilitate și dotate, cu sprijinul fondurilor nerambursabile REGIO.
Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 10 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții privind dezvoltarea infrastructurii prin construirea de clădiri noi pentru grădinițele care se află în clădiri ce nu mai prezintă siguranță în exploatare, sunt amplasate în construcții ce fac obiectul retrocedării sau au spații insuficiente și inadecvate pentru acest tip de educație. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creșterea gradului de participare a populației școlare din învățământul obligatoriu la un sistem educațional de înaltă performanță, care să asigure resursele umane necesare unei dezvoltări socio-economice durabile.
Obiectivul specific al proiectului constă în asigurarea unei oferte educaționale adecvate, accesibile și de calitate, în grădinițele cuprinse in proiect, prin reabilitarea, modernizarea infrastructurii grădiniței și dotarea acestora cu mobilier școlar. Atingerea obiectivului specific al proiectului se va realiza prin construirea de clădiri adecvate, dar și prin reabilitarea și modernizarea spațiilor destinate procesului educațional, precum și dotarea acestora cu mobilier specific învățământului preșcolar. Astfel, se va crea o infrastructură școlare modernă, adecvata desfășurării procesului de învățământ, asigurându-se astfel condițiile materiale desfășurării unui proces didactic de calitate, în conformitate cu cerințele actuale.