În cursul zilei de vineri, în grupurile de Facebook din județul Mureș, pe mai multe pagini și profiluri personale, în anumite site-uri de știri, dar și pe WhatsApp a fost transmisă o listă cu numele, vârsta și adresele unor persoane care ar fi confirmate pozitiv COVID 19.

Vineri seara, Instituția Prefectului – Județul Mureș a anunțat că a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, cu privire la posibila săvârșire a infracțiunii de „divulgare a secretului profesional”, prevăzută de art. 227 din Codul Penal.

Sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș a transmis că polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din cadrul I.P.J. Mureș s-au sesizat din oficiu, ieri, 3 aprilie, pentru infracțiunea prevăzută de art.304 Cod Penal.

“În concret, având în vedere informațiile apărute în spațiul public, în cursul zilei de ieri, 3 aprilie a.c., precum și distribuirea în mediul online a unui înscris în care sunt menționate anumite date confidențiale, respectiv numele, vârsta, adrese ale unor imobile aparținând unor persoane care ar fi confirmate pozitiv la testul Covid-19 sau care s-ar afla în izolare la domiciliu, la aceeași dată polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute și pedepsite de art. 304 Cod Penal, respectiv divulgarea, fără drept, a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității.

Dosarul a fost preluat în supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureș, în cauză fiind  efectuate cercetări, în vederea stabilirii cu exactitate a stării de fapt.

Totodată, atragem atenția tuturor cetățenilor, faptul că în conformitate cu prevederile art. 304, alin.2 Cod Penal, divulgarea, fără drept,  a unor informații secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicității, de către cel care ia cunoștință de acestea, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

Astfel, reamintim că nerespectarea legislației în vigoare atrage sancțiuni și necunoașterea legii nu poate fi invocată ca scuză!”, se arată în comunicatul Inspectoratul de Poliție Județean Mureș.