Un act normativ recent propune acordarea de vouchere din partea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru achiziționarea unui porc de Crăciun.

Un nou anunț al Guvernului României aduce o inițiativă inovatoare în sprijinul românilor, cu scopul de a păstra și promova tradițiile specifice acestei perioade festive. Prin introducerea unor vouchere de 1.000 de lei, se dorește susținerea tradiției de a avea porc de Crăciun în fiecare gospodărie.

Această măsură își propune să vină în sprijinul micilor crescători care s-au văzut nevoiți să renunțe la activitatea de creștere a porcului din cauza restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană. 

Beneficiarii vor fi micii crescători de porci înregistrați în Registrul Agricol care doresc să renunțe la creșterea porcilor din cauza restricțiilor impuse de pesta porcină și care se află în proximitatea unor ferme comerciale de creștere a porcilor pe o rază de 10 km. 

În cadrul emisiunii „Agrostrategia” difuzată marți, 28 februarie, pe TVR 1, deputatul Florian-Emil Dumitru, Vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a discutat despre un nou proiect legislativ ce va fi inițiat pentru susținerea sectorului de creștere a suinelor din România. Această nouă legislație vine ca un sprijin în implementarea Legii Porcului, o altă inițiativă aflată în faza finală a dezbaterii parlamentare.

„Am discuții cu colegii pentru a face un proiect de lege separat ca să vină cumva sprijin la Legea Porcului. Vreau să facem în felul următor: în raza de 10 km unde avem ferme comerciale și unde avem crescători înscriși în registrul agricol cu porci și care vor să abandoneze creșterea porcilor, timp de 5 ani de zile să primească un voucher de la ANSVSA în valoare de 200 de euro pe care să îl tranzacționeze de Crăciun la ferma comercială și să își păstreze tradiția, să primească acel porc. Acesta ar fi un aspect. Al doilea aspect, dacă avem crescători care prin tradiție au crescut 50, 60, 70 de capete de porci, dar azi când discutăm despre Legea mirosurilor, de normele de mediu nu mai este permis să crească în comunități în sate, să le pună Consiliile Locale la dispoziție un teren unde să construiască o construcție-tip cu norme de biosecuritate și să își desfășoare activitatea, să producem porc în România. Dar cu gard, cu asistență veterinară, să putem să avem un control să nu intre oricine în ferma aceea” , a declarat Emil Dumitru cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – agrointel.ro.

Articolul precedentSchimbare esențială a vremii în România! Unde lovesc ploile, vijeliile, ninsorile în zilele următoare
Articolul următorEducația financiară – o noțiune necunoscută românilor. 30% sunt analfabeți financiar