Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor rutiere grave înregistrate în anul 2018 în județul Mureș, relevă că s-au produs 292 accidente grave (+12), în creștere cu +4,29%, soldate cu 65 persoane decedate (+21) ceea ce reprezintă o creștere cu +47,73%, şi 279 persoane rănite grav (0), comparativ cu anul 2017.

Datele au fost prezentate astăzi, în şedinţa de evaluare a activităţilor desfăşurate şi a rezultatelor obţinute la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş  în cursul anului 2018. La eveniment a participat  comisarului şef de poliţie FLORIAN DRAGNEA – adjunctul Inspectorului General al Poliţiei Române. evaluare a activităţii poliţiei mureşene.

Pe parcursul anului 2018, în județul Mureș au fost constate 1.290 de infracţiuni rutiere, au fost ridicate 1.387 certificate de înmatriculare şi 4.899 de permise auto.

Din analiza efectuată se poate constata faptul că principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave sunt:

  • viteza neadaptată la condiţiile de drum,viteza neregulamentară (62 de accidente)
  • indisciplină pietonală  (54 de accidente)
  • neacordare prioritate pietoni  (31 de accidente).

Numărul total al accidentelor grave produse pe fondul primelor 3 cauze generatoare, a înregistrat o scădere cu 8 accidente, ceea ce procentual reprezintă -5,59%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, scădere datorată în principal de creșterea numărului de accidente survenite din cauza „neacordare pietoni” -6 accidente(-16,22%) și „viteza neregulamentară” -2 accidente (-3,12%). În ce privește cauza ”indisciplină pietonală”, se înregistrează creștere  cu  +10 accidente( +22,73%)

Deși activitatea de impunere a legii a cunoscut un trend ascendent, existând creșteri la numărul sancțiunilor aplicate pentru combaterea primelor trei cauze generatoare de accidente rutiere grave, riscul rutier a crescut, în principal, datorită altor factori favorizanţi, respectiv:

  • –              Reţeaua de drumuri, raportat la numărul de autovehicule;
  • –              O treime din accidentele grave sunt autoaccidentări;
  • –              6 evenimente rutiere au fost accidente colective;
  • –              O treime din accidente sunt produse de conducători auto aflaţi în tranzit.
Articolul precedentMureșeanca Szőcs Bernadette, argint în Elveția
Articolul următorAcces limitat la Spitalul Clinic Județean Mureș