O nouă mutație a virusului COVID, denumită ”Centaurus”, provoacă îngrijorare în rândul specialiștilor. Noua formă a fost deja identificată în 10 state, printre care Marea Britanie, Statele Unite, Germania și Canada. Temerile epidemiologilor sunt legate de faptul că noua variantă ar putea fi asociată unei boli mai grave.

Varianta BA.2.75 a fost identificată, inițial, în India, la începutul lunii mai. Aici, numărul de cazuri a crescut în ritm accelerat și aparent mai rapid decât varianta extrem de transmisibilă BA.5, potrivit The Guardian.

La începutul lunii iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat-o ”variantă aflată în procedură de monitorizare”, ceea ce înseamnă că există indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă, însă datele colectate nu permit încă formularea unor concluzii.

Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează noua variantă.

Pe lângă răspândirea geografică rapidă și extinsă, experții sunt alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care ar fi evoluat.

Articolul precedentMateriile la care elevii NU mai primesc note, de anul viitor – anunțul ministrului Educației
Articolul următorHoroscop 13 iulie. Stare de nervozitate accentuată – zodia care ajunge la capătul răbdării