Laboratorul Național de Referință a confimat virsul pestei porcine africane la un mistreț recoltat de pe fondul de vânătoare 54 Archita. Zona infectată este formată din localitățile Archita, Mureni, Feleag, Saschiz, Mihai Viteazu, Cloasterf, Vanatori, iar zona tampon din localităţile: Soard, Topa, Albesti, Boiu, Valea Daii, Daia.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a convocat sâmbătă dimineață ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și a Centrului Local de Combatere a Bolilor Mureș.

”Am convocat astăzi Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și Centrul Local de Combatere a Bolilor, pentru a elabora decizia cu privire la planul de măsuri pentru prevenirea pestei porcine africane la porcii domestici și combaterea pestei porcine africane la mistreț. Precizez că aceste măsuri nu afectează porcii din gospodării, pentru care există doar restricționarea circulației animalelor. Responsabilii de aplicarea planului vor lua măsurile necesare încă de astăzi, în sensul inventarierii porcilor, a stabilirii locurilor pentru îngroparea animalelor, dacă vor fi depistate cu virusul pestei porcine africane și se va face instruirea gestionarilor fondurilor de vânătoare,” a declarat prefectul Mircea Dușa.

În urmă cu două săptămâni, virusul pestei porcine africane a fost depistat în zona Sovata, pe fondul de vânătoare 42 Niraj. Atunci s-au dispus, conform prevederilor legale și a manualului de operare, măsurile necesare care au fost luate de instituțiile statului.

Articolul precedentPeste 200 de deținuți vor să voteze în Penitenciarul Târgu Mureș
Articolul următorȘEDINȚĂ CU SCÂNTEI, ÎN CONSILIUL LOCAL TÂRGU MUREȘ: Buget, parcări, transport local