La Institutul de Urgenţă de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Tîrgu Mureş a avut loc al patrulea transplant de cord din acest an.

Acad. prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, a condus echipa de specialiști care a efectuat intervenția.

„În decursul acestei zile, am efectuat un transplant cardiac la un pacient de 38 de ani din judeţul Arad cu un istoric medical destul de încărcat. Pacient operat acum trei ani într-un alt centru din România, când s-a efectuat o intervenţie chirurgicală cardiacă, în continuare pacientul dezvoltând o insuficienţă cardiacă şi o cardiomiopatie dialtativă, care l-a dus într-o situaţie limită, foarte gravă, era la limita resurselor terapeutice şi fizice ale organismului. A fost o ocazie importantă că a apărut acest cord, care a fost prelevat la Cluj, de la o pacientă în vârstă de 43 de ani, aflată în moarte cerebrală, în urma unui anevrism cerebral rupt. Pacienta se afla la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca de unde a fost prelevat cordul în cursul acestei dimineţi. Cordul a ajuns pe calea aerului, cu un elicopter SMURD în jurul orei 10,00. Intervenţia a decurs fără incidente deosebite (…) Sunt intervenţii lungi, laborioase. Chirurgia de transplant este o chirurgie de înaltă performanţă. Din păcate, IUBCvT Târgu-Mureş este singurul centru în care se efectuează transplant cardiac. Este al patrulea transplant, ceea ce pentru clinică e un număr relativ bun, dar pentru ţară este total insuficient”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.Doctorul a arătat că intervenţia de duminică, de la Târgu-Mureş a durat în jur de zece ore, de la pregătirea pacientului până la transplantul propriu-zis, întrucât pacientul care a beneficiat de această inimă a mai fost operat odată pe cord deschis, la o clinică din ţară, fapt ce a complicat situaţia.

„Am fost o întreagă echipă – nu toţi erau de gardă, doar unul era de gardă, la un moment dat erau 7 medici în sală. Mă bucur că avem o echipă care este prezentă când e nevoie. Nu vorbim despre recompense, lucrurile se fac din entuziasm, din orgoliu profesional şi din dorinţa de ajuta pacienţii aflaţi în suferinţă şi acesta este cel mai important”, a conchis dr. Horaţiu Suciu.

 

www.agerpres.ro

Articolul precedentPatru copii francezi, răniți într-un accident la Acățari
Articolul următorDuminică neagră pe șoselele din Mureș