Uniunea Părinților Maghiari a cerut demisia ministrului Educației și abrogarea abrogarea art. I. pct.17 a OUG nr. 9/23.08.2018, care prevede predarea Limbii şi literaturii române la clasele cu predare în limbile minorităţilor naţionale de către profesori cu studii superioare de specialitate, întrucât prevederile acestuia sunt considerate „umilitoare şi profund discriminatorii”.

Părinții elevilor maghiari au protestat în faţa inspectoratelor şcolare din Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Zalău şi Timişoara și Tîrgu-Mureş, anunțând că vor picheta în continuare sediile acestor instituții.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE, potrivit Agerpres.

Kelemen Hunor a solicitat săptămâna trecută remanierea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, întrucât acesta a luat două decizii fără a-i consulta pe reprezentanţii UDMR, una privind învăţarea limbii române la clasele primare din şcolile cu predare în limba maternă şi cealaltă privind recunoaşterea comasării Universităţii „Petru Maior” cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Tîrgu Mureş.

Articolul precedentReferendum: mâine are loc tragerea la sorți pentru președinții birourilor secțiilor de votare
Articolul următorEveniment: Parada Baloanelor cu Aer Cald