La începutul săptămânii, în comunele mureșene Băla şi Hodac, urșii au atacat trei persoane, fapt care a determinat convocarea “Grupului de lucru pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de prezenţa animalelor sălbatice în zonele locuite pe raza judeţului Mureş”.

S-au format două comisii din reprezentanţii instituţiilor implicate, care s-au deplasat  în cele două localităţi unde au căutat soluţii pentru prevenirea unor viitoare atacuri.

Astfel, s-a decis ca gestionarii fondurilor de vânătoare să intensifice acţiunile de identificare şi recoltare a exemplarelor pentru care deja există autorizaţie şi, în paralel, au demarat procedurile pentru obţinerea unor autorizaţii noi pentru urşii periculoşi care au atacat cetăţenii din cele două localităţi.

Directorul APM Mureş, Dănuţ Ştefănescu a declarat că “există autorizaţii de mediu din cota de intervenţie a Ministerului Mediului, aprobate deja, s-a luat măsura ca gestionarii fondurilor de vânătoare să înceapă de ieri pânda la limita localităţii şi să împuşte aceşti urşi care deja au atacat gospodăriile oamenilor din localitate, să fie recoltaţi conform autorizaţiei de mediu. În paralel, a început procedura pentru obţinerea unei noi autorizaţii, atât la Hodac, cât şi la Băla, pentru încă un urs, exact ursul care a rănit cetăţenii din aceste localităţi.”

În judeţul Mureş s-au emis 15 autorizaţii de mediu pentru recoltarea/capturarea şi comercializarea de animale din fauna sălbatică de către persoane juridice şi o autorizaţie de mediu pentru recoltare.

Din cele 15 exemplare de urs autorizate pentru recoltare, până în momentul de faţă s-au recoltat 4 exemplare.

În acest an Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş, în baza evaluărilor, a propus o derogare de la prevederile legii pentru un număr de 106 urşi pentru judeţul Mureş. La nivel naţional nu s-au aprobat derogări ca urmare a evaluării efectivelor de urs.

Derogarea se referă la exemplarele care se apropie sau intră în intravilanul localităţilor şi produc pagube sau atacuri/ameninţări/vătămări asupra populaţiei.

Articolul precedent7 milioane de lei, bani europeni, pentru școlile din Sărmașu
Articolul următorAccidente extrem de grave în Tîrgu Mureș