Partidul Mișcarea Populară, alături de Colegiul Național „UNIREA” din Târgu-Mureș, Consiliul reprezentativ al părinților din acest colegiu și Asociația civică pentru demnitate în Europa au chemat în judecată, la instanța de contencios administrativ, Ministerul Educației Naționale și Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc”

PMP a invocat și o excepție de neconstituționalitate. Conform deputatului Marius Pașcan, președintele executiv al PMP, inițiatorii demersului în instanță arată că „după modificările aduse prin OUG nr. 48/2018, au fost emise 4 acte administrative cu caracter individual, care au condus la înființarea și apoi funcționarea Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rakoczi Ferenc”. Considerăm că motivul real pentru care au fost adoptate dispozițiile legale respective este acela de a crea, prin intermediul actelor emise de autoritățile administrației publice centrale, în mod discriminatoriu, unitatea de învățământ cu predare exclusivă în limba maghiară.”

Pașcan amintește că “până la respectivul moment, nu s-a reușit înființarea unității de învățământ prin dispozițiile adoptate la nivelul administrației publice locale din municipiul Târgu-Mureș și nici chiar printr-o lege adoptată fortuit, în același sens, de către Parlamentul României, declarată neconstituțională prin Decizie a Curții Constituționale a României.”

Conform deputatului PMP, “în deplin dispreț față de Legea educației naționale, printr-o complicitate politică ticăloasă a PSD, ALDE, UDMR și la comanda, în urma presiunilor Budapestei, exercitate prin premierul Viktor Orban, a fost înființat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș. Afirm răspicat și inechivoc că în principiu sunt de acord și nu am nimic împotriva existenței și funcționării, conform legislației în vigoare, a unităților de învățământ confesionale, cu profil teologic, implicit a celor cu predare în limbile minorităților etnice. Le consider necesare și binevenite în aceste vremuri ale rătăcirilor și disoluției morale generalizate. Nu pot însă accepta nicidecum că Legea educației naționale nr. 1/2011 trebuie respectată și se aplică doar pentru români, în timp ce pentru o minoritate, această lege devine facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru și ordonanțe de guvern, adoptate cu viclenie în vacanța parlamentară.”

Pașcan mai spune că exercitarea dreptului fundamental la învățătură în municipiul Târgu-Mureș era asigurată și anterior înființării acestei noi unități de învățământ, implicit pentru învățământul confesional în limba maghiară. “Mai mult, chiar și în ceea ce privește învățământul confesional de rit romano-catolic, acesta era asigurat prin existența claselor vocaționale cu profil teologic romano-catolic, în cadrul unui liceu de renume din municipiu, cu predare exclusivă în limba maghiară”, a concluzionat Marius Pașcan.

 

Articolul precedentAcțiune a polițiștilor mureșeni, la Nima Râciului
Articolul următorSistem de semaforizare sincronă pentru “undă verde”, pe DN13 – E60, în Sighișoara