Astăzi, într-o conferință de presă desfășurată la Tîrgu Mureș, senatorul Cristian Chirteș, președintele PNL Mureș a spus că prin votarea Legii Autostrăzii Unirii, Tîrgu Mureșul va deveni nod de autostrăzi.
În opinia lui Chirteș, este “cel puțin amuzantă bătaia cu pumnul în piept a parlamentarilor PSD, după ce proiectul de lege a fost votat în Camera Deputaților”
Senatorul liberal a făcut și un istoric al parcursului legislativ al legii. În 23 octombrie, parlamentarii Partidului Național Liberal au pus pe ordinea de zi, la Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, condusă de liberalul Lucian Bode, proiectul de lege privind Autostrada Unirii. Acesta a primit raport favorabil. În 29 octombrie, parlamentarii PNL solicită să se pună pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților proiectul de lege. Liviu Dragnea se opune. În 5 noiembrie, parlamentarii PNL solicită și reușesc să repună pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților proiectul de lege privind Autostrada Unirii, pentru a fi adoptat. Ieri, legea pentru Autostrada Unirii Tîrgu Mureș-Iași a fost adoptată.
Tot legat de Autostrăzi, Cristian Chirteș a avertizat că Guvernul Viorica-Vasilica Dăncilă se pregătește de tăierea panglicilor la loturile de autostradă Tîrgu Mureș-Câmpia Turzii.
“Semnalul a fost dat de prefectul Mircea Dușa, care a convocat ieri un așa zis comandament de lucru, numai bun pentru poze de prostit oamenii. Vă reamintesc, încă înainte de tăierea panglicilor, un alt scurt istoric al Autostrăzii:
➢ contractele pentru A3 Câmpia Turzii – Târgu Mureş 52 km, semnate în 2014, au fost lăsate de Guvernul Ponta în aer.
➢ în noiembrie 2016, nu erau făcute exproprierile și nu existau avizele şi autorizaţiile de construire
➢ după plecarea de la guvernare a PSD-ului, prin OUG 7/2016, au început contractele de proiectare și execuție.
➢ finanțarea lucrărilor este asigurată de Comisia Europeană, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), în valoare de 248 de milioane de euro”, a spus președintele PNL Mureș.
În opinia lui Chirteș, “cele două tronsoane, aproape finalizate, respectiv Ungheni-Ogra de 10,1 km și Ogra-Iernut de 3,6 km vor deveni muzee. Practic, s-au realizat 13,7 km din totalul de 52 de kilometri. Din cauza problemelor financiare ale constructorului, există riscul ca proiectul să devină un șantier închis, cu variantă posibilă de reziliere”, a precizat Cristian Chirteș.