În baza Ordinului Ministrului Educației nr. 4884/2018, inspectoratele şcolare au trecut la tăierea a peste 4.000 de posturi, majoritatea fiind deja ocupate odată cu începerea anului şcolar.

Este vorba atât de personal didactic de predare, cât şi de personal didactic auxiliar şi nedidactic.
Senatorul Cristian Chirteș, Președintele PNL Mureș a reacționat la Ordinul ministrului Educației “PSD concediază 4.000 de profesori, personal didactic și auxiliar, deși în școlile din România este nevoie de încă 10.000 de posturi. În județul Mureș, vor rămâne pe drumuri 104 oameni. Acestea sunt rezultatele unei guvernări cinice, condusă de analfabeți, care ne fac de râs în fața întregii lumi”, a concluzionat Chirteș.
prof. dr. Nadia Rață, vicepreşedintele Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a PNL și Președinte al Subcomisiei Învățământ preuniversitar transmite, de asemenea, un mesaj dur:

„Haos şi învrăjbire, atât mai reuşesc să aducă măsurile dictate de PSD pentru educaţie. Măsuri fără noimă, cu efect în timpul anului şcolar, pe care yesmanii din sistem le execută fără să crâcnească, la comandă politică. Degeaba au luat atitudine sindicatele, degeaba a semnalat PNL pericolul unor asemenea măsuri ! Răul este comis, personalul din învăţământ are din nou de suferit de pe urma acestei politici iraţionale şi umilitoare ! Şi ne tot întrebăm: dar până când ???”, spune Nadia Rață, care este și 

Prim-vicepreședinte al PNL – Filiala Mureș.

În județul Mureș vor fi desființate 104 posturi.
Contactat în această dimineață de realitateademures.net, Inspectorul Școlar General al județului Mureș, prof. Ioan Macarie a confirmat informația: “Cifra de 104 înseamnă fie posturi neocupate, care urmează a fi desființate, fie concedieri ale personalului didactic sau nedidactic și auxiliar, eventual prin comasarea unor școli. Suntem în faza de centralizare a datelor primite de la unitățile de învățământ și vom decide zilele viitoare la ce soluții vom apela. Cert este că va trebui să ne încadrăm in cifra maximă de 8.512 posturi aprobate pentru județul Mureș”, a declarat Ioan Macarie.
Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” i-a cerut premierului să blocheze ordinul Ministerului Educației altfel, în caz contrar, sindicaliștii vor da în judecată ministerul.

“În condiţiile în care doamna prim-ministru nu va lua măsuri pentru blocarea aplicării ordinului, Federaţia Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» va acţiona în judecată MEN pentru anularea acestuia. De asemenea, FSE «Spiru Haret» va asigura asistenţă juridică tuturor colegilor care ar urma să fie disponibilizaţi”, a declarat Marius Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”.

Potrivit sursei citate, FSE „Spiru Haret” a atenţionat încă de luna trecută că fondurile alocate pentru plata salariilor în sistemul de învăţământ preuniversitar nu ajung până la sfârşitul acestui an, iar MEN încearcă, prin diverse metode – mai mult sau mai puţin legale – şi prin presiuni asupra inspectorilor şcolari generali şi directorilor, să facă economii.

 
 

 

Articolul precedent104 posturi desființate în școlile mureșene
Articolul următor7 milioane de lei, bani europeni, pentru școlile din Sărmașu