Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a solicitat Consiliului Local Municipal Târgu Mureș revocarea hotărârii de  îndatorare cu aproape 90 de milioane de lei a orașului, pe care o consideră nelegală.

Informația a fost furnizată de Marius Pașcan, deputat PMP de Mureș, care a publicat răspunsul Instituției Prefectului la adresa prin care acesta sesiza nelegalitatea respectivei Hotărâri.

„Instituția Prefectului – Județul Mureș mi-a dat dreptate în privința îndatorării în regim de urgență a municipiului Târgu-Mureș cu aproape 90 de milioane de lei și a considerat nelegală Hotărârea nr. 2/31.01.2019, motiv pentru care a solicitat Consiliului Local revocarea acesteia. Felicit Instituția Prefectului care a pus legea mai presus de interesele politicianiste și presiunile de partid”, precizează deputatul Marius Pașcan.

La decizia Instituției Prefectului au reacționat și Partidul Oamenilor Liberi (POL) și Partidul Național Liberal (PNL).

„Prefectura Mureș, așa cum era și firesc, consideră nelegală hotarârea Consiliului Local Tîrgu Mureș, prin care orașul se îndatora cu 90 de milioane de lei, în regim de urgență. Bineînțeles că doar consilierii POL au votat atunci împotrivă. Consilierii UDMR, PNL și PSD au votat pentru, chiar dacă noi am explicat că nu se justifică regimul de urgență. Dar pe ei nu i-a interesat legalitatea, căci au impresia că, dacă sunt mulți, au dreptate. Din fericire, am arătat că nu e așa”, se arată în poziția exprimată de Partidul Oamenilor Liberi.

Proiectul de hotărâre, adoptat în ședința din 31 ianuarie a Consiliului Local Municipal Târgu Mureș, a determinat un adevărat cutremur în viața politică  locală.

În urma acelei ședințe, conducerea Partidului Național Liberal a decis excluderea din partid a consilierilor PNL Radu Todoran, Dumitru Matei, Vasile Miculi, Călin Moldovan și Dumitru Pavel,  care au votat în favoarea aprobării unei finanțări rambursabile interne/externe, în valoare de maxim 89.835.883,80 lei.

Într-o declarație făcută în urma publicării deciziei Prefectului de revocare a Hotărârii de Consiliu privind împrumutul, Ervin Molnar, președintele PNL Târgu Mureș reamintește că “votul exprimat de foștii consilieri PNL în ședința Consiliului Local Municipal din 31 ianuarie 2018 a fost dat în nume propriu, cu ignorarea totală a recomandărilor și argumentelor pertinente aduse de colegii din Biroul Politic Local.  Conducerea PNL și-a exprimat, încă de la început, opinia că îndatorarea municipiului Tîrgu Mureș cu sumele astronomice prevăzute în respectiva Hotărâre de Consiliu nu poate face obiectul unor proiecte introduse în regim de urgență pe ordinea de zi”, spune Ervin Molnar, care completează că “anvergura și impactul bugetar al unui asemenea proiect ar fi impus parcursul firesc prevăzut de lege, respectiv dezbaterea publică, precum și  analiza în cadrul comisiilor de specialitate din Consiliul Local”

Președintele PNL Târgu Mureș salută, în același timp, „exercitarea, de către Instituția Prefectului – județul Mureș,  a atribuțiunilor privind controlul de legalitate prevăzut de Legea 340/2004”.

Liberalii târgumureșeni fac “ încă un apel la primarul și la viceprimarii municipiului Târgu Mureș să respecte legea și să dovedească, măcar în ultimul an de mandat pe care îl mai au la conducerea orașului, echilibru și cumpătare față de cheltuirea banului public”

 

 

 

 

Articolul precedentLászló Kalma din Cotuș (Mureș), câștigătorul programului „Permis pentru viitor”
Articolul următorTrei hoți din Târnăveni, prinși în flagrant la Bistrița