Organizaţia judeţeană Mureş a UDMR a primit critici atât din exteriorul organizaţiei, cât şi din interior, după ce Soós Zoltán a fost propus să candideze pentru fotoliul de primar al oraşului Târgu Mureş, în cadrul alegerilor care vor avea loc anul viitor, fără ca în acest sens să fi avut loc prealegeri sau consultări politice.
Un rezumat al acestor critici a apărut în numărul de luni al ziarului maghiar “Krónika”, în care s-a publicat inclusiv un editorial intitulat “UDMR a renunţat la Târgu Mureş”.
Parlamentarul UDMR Levente Vass, care a fost îndepărtat în luna iunie de la conducerea UDMR Târgu Mureş, a scris, pe pagina sa de pe Facebook, că la votul susţinut din cadrul şedinţei delegaţilor din judeţul Mureş, 70% dintre delegații târgumureșeni nu au susţinut candidatul. Acesta s-a plâns, de asemenea, de faptul că desemnarea nu a fost precedată de nicio consultare internă. În opinia sa, acest lucru este o gravă încălcare a statutului formaţiunii.
Preşedintele organizaţiei Târgu Mureş a Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Hunor Brassai, a numit, la rândul său, nedemnă desemnarea candidatului. A amintit, totodată, de propunerea conform căreia cele trei partide maghiare transilvănene ar trebui să desemneze, împreună, un candidat care să se bucure de sprijinul fiecăruia dintre partidele maghiare.
Potrivit lui Brassai, atunci când preşedintele organizaţiei judeţene a UDMR, Ferenc Péter “a anunţat cu mândrie candidatul, care în opinia sa ar fi reprezentantul întregii maghiarimi din
Târgu Mureş, a făcut-o sărind peste toţi paşii raţionali ai desemnării unui candidat, fără să fi susţinut măcar o consultare minimă”. În opinia sa, conducerea organizaţiei judeţene UDMR a
făcut o mare greşeală.
Preşedintele organizaţiei judeţene din Mureş al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi-a exprimat, la rândul său, tristeţea pentru decizia luată fără consultare prealabilă. Într-o postare de pe Facebook, Ferenc Berki a spus că ar fi fost firesc ca, în spiritul alianţei cu UDMR, să fi avut loc nişte consultări, la fel cum ar fi fost firesc să se solicite şi opinia PPMT.
În opinia politicianului PCM, oraşul Târgu Mureş poate fi recâştigat numai în cazul în care se reuşeşte realizarea unei uniri reale a forţelor. Berki a criticat faptul că decizia candidaturii lui Soós a fost luată de o “bisericuţă mică” din cadrul conducerii judeţene a UDMR, iar în opinia sa, toate acestea vor conduce la înfrângerea candidatului UDMR la primărie, în plus, la alegerile locale de anul viitor, Uniunea ar putea pierde şi controlul asupra Consiliului
Judeţean.
Bálint Porcsalmi, preşedintele executiv al UMDR a răspuns criticilor şi a declarat, pentru portalul maghiar Maszol.ro, că în opinia sa, arătatul cu degetul şi criticile ar trebui să înceteze. “Acum ar trebui să ne concentrăm în primul rând asupra construirii şi muncii. Sigur că există loc şi de critici, atâta timp cât acestea nu ne afectează munca”, a spus Porcsalmi.
Levente Kovács, preşedintele executiv de Mureş a relatat, pentru Maszol.ro, că UDMR îl vede pe Zoltán Soós ca fiind persoana care poate câştiga fotoliul de primar al oraşului Târgu Mureş.
Potrivit acestuia, acum nu ar mai fi existat timp pentru organizarea unei prealegeri, “de altfel, nimeni nu a cerut asta”. Potrivit portalului, Porcsalmi şi Kovács au prezentat, în sprijinul nominalizării lui Soós, rezultatele unui sondaj de opinie.
Editorialul din “Krónika” scrie că în 2020 şansele lui Zoltán Soós de a câştiga funcţia de primar sunt mai mici decât în urmă cu patru ani. Motivul este acela că, în urmă cu patru ani, acesta a candidat după ce a avut loc o prealegere a maghiarimii. “Avem o puternică bănuială că Dorin Florea, primarul de două decenii al oraşului devenit foarte trist în perioada celor cinci mandate, s-a făcut comod în fotoliul său şi, în speranţa unei noi şi repetate victorii, şi-a comandat o cafea. Pare sigur că, din punct de vedere administrativ, Târgu Mureşul va rămâne o cetate pierdută pentru maghiari, iar acesta este, înainte de toate, vina UDMR”, constată autorul articolului.
sursa: hirado.hu