Programul strategic Castel în Transilvania are ca scop revitalizarea castelelor și conacelor transilvănene, prin găsirea unor modele de dezvoltare durabilă pentru aceste edificii, prin accentuarea legăturii strânse dintre patrimoniul construit și comunitatea locală, prin implementarea diverselor proiecte, activități și evenimente și respectiv prin colaborarea cu experți în domeniu.

În acest an, Programul Castel în Transilvania, cu susținerea Administrației Fondului Cultural Național, vine cu trei proiecte noi, interactive și educative, adresate tuturor categoriilor de vârstă.
Prin proiectul EduCASTEL se realizează 12 jocuri și jucării prin care copii cu vârsta între 4-12 ani vor învăța despre clădiri monumente, perioade istorice, stil de viață, personalități istorice care fac parte din istoria bogată a castelelor transilvănene. Aceste jucării interactive oferă o modalitate de a învăța prin experimentare și participare directă.

Programul Castel în Transilvania organizează cea de a treia ediție a taberei interdisciplinare Castel FORMULA între 10-16 septembrie 2018 cu participarea a 30 de tineri. Ediția curentă are ca scop elaborarea unor modele de dezvoltare durabilă inovative, atât din punct de vedere economic cât și cultural, pentru castelul din Brâncovenești, un castel cu un rol deosebit în viața culturală din Transilvania.

Procesul de proiectare este bazat pe metoda design thinking, o metodă creativă și inovativă, cu ajutorul căreia participanții vor lucra în echipe, împreună cu liderii echipelor – experți în diferite domenii a revitalizării castelelor – de la formularea problemelor până la propunerea unor soluții noi. La sfârșitul taberei, în data de 15 septembrie, propunerile echipelor vor fi prezentate publicului.

Proiectul History is Our Story este un proiect strategic cu o durată de doi ani, care are ca scop principal prezentarea poveștii a trei castele și comunități unice din regiune printr-o metodă experimentală din mai multe puncte de vedere. Situația celor trei castele: Castelul Bethlen din Bahnea, Castelul Apaffy din Dumbrăveni și Castelul Rhedey din Sângeorgiu de Pădure este specifică atât din punctul de vedere al locației geografice, din punct de vedere istoric, cât și din punctul de vedere al comunităților locale.

Documentarul web se bazează pe istoriile acestor trei castele și pe cele ale comunităților.

Articolul precedentPNL cere audierea ministrului de Interne și a șefilor Jandarmeriei
Articolul următorAtacuri ale urșilor în județul Mureș