Doi deputați PNL au depus un proiect de lege care prevede majorarea sumei alocată de la stat pentru creșterea copilului.

 

Proiectul vizează modificarea alineatului 2 al articolului 2 din OUG nr. 110/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Indemnizația minimă de creștere a copilului nu poate fi mai mică de 60% din salariul minim brut, iar cuantumul maxim nu poate depăși de 4 ori valoarea salariului minim brut în plată.

Cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

De la 1 martie, cuantumul minim al indemnizației pentru creșterea copilului este de 1.495 lei. Potrivit proiectului de lege depus de liberali, acesta ar trebui să fie de 1.800 de lei, adică 60% din salariul minim brut care este de 3.000 de lei. În ceea ce privește cuantumul maxim, acesta ar urma să crească de la 8.500 de lei la 12.000 de lei.

Deputatul Alin Ignat a precizat că proiectul referitor la indemnizaţia de creştere a copilului se referă la o schimbare de abordare din punctul de vedere al calculului indemnizaţiei minime de creştere a copilului şi a plafonului maxim şi, de asemenea, aduce predictibilitate familiilor din România.

”Dacă vorbim de indemnizaţia minimă de creştere a copilului, calculul acestei indemnizaţii se face prin înmulţirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referinţă. (…) Proiectul nostru propune o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. Aşadar, dacă este să aplicăm la salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizaţia minimă ar ajunge la un cuantum de 1.800 de lei, în loc de aproximativ 1.500 de lei, cât este în prezent. Vorbim în această zonă de aproximativ 55.000 de beneficiari, care lună de lună încasează această indemnizaţie minimă”, a explicat deputatul PNL.

Potrivit acestuia, impactul bugetar se ridică în jurul sumei de aproximativ 300 de milioane de lei. ”Considerăm că nu este un impact major, dacă este să ne raportăm la alte măsuri”, a adăugat Alin Ignat.

”În anul 2021 s-au născut cei mai mulţi copii în afara graniţelor României, în anul 2022 s-au născut cei mai puţini copii în România din 1930, în timp ce unul din patru cupluri suferă de infertilitate. (…) Genul acesta de proiecte sunt proiecte de investiţie pentru viitorul copiilor noştri”, a declarat și Mara Calista.

Articolul precedentRatele la bănci vor crește din nou! BNR dă vina pe inflație – IRCC va depăși ROBOR
Articolul următorCOD GALBEN de vânt puternic și ploi