Preşedintele rus Vladimir Putin este „în negare” şi într-o „justificare complet revizionistă” a războiului din Ucraina, a apreciat, luni, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, la postul BFMTV.

Într-un discurs pentru a sărbători aniversarea victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste, preşedintele rus a afirmat luni că armata sa luptă în Ucraina pentru a-şi apăra „patria” în faţa unei „ameninţări inacceptabile”.

„Este un fel de închidere a lui Putin în război”, a estimat ministrul francez de Externe, citat de agerpres. Preşedintele rus „este în negare. Este în justificarea complet revizionistă a motivelor războiului. Are un discurs de negare şi de inversare a responsabilităţilor”, a insistat el.

„Nu este nimic nou” după discursul preşedintelui rus în cursul paradei militare din Piaţa Roşie din Moscova, a spus Jean-Yves Le Drian.

„Agresiunea rusă continuă, războiul continuă, obiectivele războiului sunt aceleaşi, fie că este vorba de neutralizarea Ucrainei, demilitarizarea ei, denazificarea ei, recuperarea teritoriilor… Asta nu s-a schimbat”, a declarat ministrul francez.

Şeful diplomaţiei de la Paris a subliniat „eroarea globală de apreciere” a preşedintelui rus asupra situaţiei din Ucraina, estimând că Putin a făcut „patru erori strategice”, subestimând rezistenţa ucraineană, răspunsul european, solidaritatea din cadrul Alianţei Atlantice şi „supraestimându-şi” armata.

Aceste elemente „au ca rezultat lansarea unui război care va fi lung, dificil”, a declarat Jean-Yves Le Drian. „Ar putea însemna un război de câţiva ani”, a adăugat el, citat de AFP. 

Articolul precedentJoe Biden a semnat legea care ajută Ucraina în fața lui Putin. Același act a ajutat URSS împotriva lui Hitler
Articolul următorAdrian Streinu Cercel avertizează: Pandemia nu s-a încheiat! Ne îndreptăm către un nou vaccin