Comisia de la Veneţia, şi-a exprimat îngrijorarea privind proiectele de amendamente la Codul penal şi la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că amendamentele afectează grav eficienţa sistemului judiciar penal şi acţiunile anticorupţie, prin urmare, toate modificările ar trebui reevaluate! Nici legile justiţiei nu au scăpat de critici! Comisia recomandă ca legile justiţiei să nu mai cuprindă pensionarea anticipată a magistraţilor. Reamintim că OUG emisă prevede ca pensionarea anticipată să fie amânată până în 2021, informează realitatea.net

Senatorul Cristian Chirteș, liderul liberalilor din județul Mureș spune că “PNL a acționat ca un partid responsabil de opoziție și efectele sunt clare! Comisia de la Veneţia dixit: legile justiţiei, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuie reevaluate și dezbaterea internă trebuie reluată. PNL va propune semnarea unei iniţiative parlamentare pentru transpunerea legislativă a recomandărilor finale formulate de Comisia de la Veneția. Preşedintele Klaus Iohannis va chema partidele la consultări și solicită demisia ministrului Tudorel Toader”, a mai declarat senatorul PNL Cristian Chirteș.

Propunerea de reformă a legislației privind justiția penală în România slăbește lupta împotriva corupției și a altor infracțiuni grave, conform Comisiei de la Veneția. 

În avizul adoptat ieri, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei își exprimă îngrijorarea că numeroasele proiecte de amendamente la Codul penal și Codul de procedură penală din România slăbesc serios eficacitatea sistemului său de justiție penală pentru a combate infracțiunile de corupție, crimele violente și criminalitatea organizată. 

Comisia de la Veneția recomandă autorităților române să efectueze o reevaluare generală a amendamentelor din ambele coduri printr-un proces de consultare cuprinzător și eficient pentru a veni cu o propunere legislativă solidă și coerentă care să beneficieze de un sprijin larg în cadrul societății românești și care să țină seama pe deplin de standardele aplicabile și să urmeze îndrumările Curții Constituționale.

Articolul precedentAccident cu victimă încarcerată pe str. Gh Doja
Articolul următorȘedință de Consiliu Local la Tîrgu Mures: aflăm dacă și cine pleacă la Kusadasi