În perioada premergătoare sărbătorilor, aglomeraţia şi agitaţia ce se creează, constituie factori favorizanţi pentru comiterea unor infracţiuni, în special a acelora care vizează patrimoniul persoanelor.

Astfel, capacitatea de atenţie a persoanelor se diminuează, în condiţiile în care acestea manipulează sume mai mari de bani. Vizibilitatea uneori redusă ca urmare a condiţiilor meteo, precum şi lipsa multor cetăţeni de la domiciliu, oferă ocazii infractorilor. 

Şi pentru că în această perioadă, în zona centrelor comerciale este un trafic intens, poliţiştii rutieri acţionează în intervalele orare cele mai solicitate, pentru fluidizarea traficului. 

Rugăm participanţii la trafic să respecte indicaţiile poliţiştilor rutieri, să fie calmi şi să dea dovadă de înţelegere şi politeţe în trafic.

Având în vedere cele mai sus menţionate, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş vă face cunoscută o serie de recomandări preventive, adoptarea acestora reprezentând un plus de siguranţă, pentru a avea parte de sărbători liniştite:

Protejaţi maşina!

• Nu lăsaţi niciodată cheile în contact şi asiguraţi autoturismul chiar dacă lipsiţi din el doar câteva minute!
• Nu lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii, obiecte de valoare (genţi, poşete, borsete, îmbrăcăminte, casetofoane auto, camere video, staţii de emisie-recepţie, telefoane mobile etc.)! Acestea pot tenta hoţii să vă spargă vehiculul! 

Locuinţa e în siguranţă?

• Încuiaţi uşa, chiar dacă sunteţi acasă!
• Folosiţi eficient interfonul! Atenţie cui permiteţi accesul în bloc!
• Nu faceţi publică plecarea de acasă şi rugaţi vecinii să supravegheze locuinţa, mai ales în zilele de Crăciun şi Anul Nou! Nu strică să lăsaţi lumina aprinsă dacă lipsiţi în noaptea de Revelion!
• Nu păstraţi în casă sume importante de bani!

Atenţie la genţi, buzunare!

• Doamnelor, purtaţi poşeta în partea din faţă a corpului, imobilizată de braţ! Domnilor, purtaţi portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!

• Nu purtaţi rucsacul pe spate dacă aveţi în interior bani sau telefoane mobile!

• Evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!!

Alcoolul în exces….risc crescut de tragedii!

• Nu lăsaţi alcoolul să vă strice sărbătorile, evitaţi excesul! Se nasc foarte uşor conflicte, dar puteţi deveni mult mai uşor victima diverselor infracţiuni sau accidente rutiere! 

În caz de nevoie, nu ezitaţi să apelaţi numărul de urgenţă 112.

Articolul precedentSpitalul din Tîrgu Mureș are un aparat IRM nou
Articolul următorPERMISE ȘI ÎNMATRICULĂRI: Programul de lucru la Tîrgu Mureș