Atacuri aeriene rusești au vizat regiunile Harkov și Herson din Ucraina, provocând victime și distrugeri masive.
Loviturile au ucis două persoane, relatează Euronews.
La Herson, salvatorii au găsit trupul unei femei sub dărâmăturile unui bloc de apartamente distrus de o bombă rusească. Copiii săi gemeni au supraviețuit.
În localitatea Zolochiv din Harkov, cel puțin cinci persoane au fost rănite după ce o lovitură aeriană a avariat locuințe, clădiri administrative și a incendiat un vehicul.
Autoritățile continuă operațiunile de salvare în mijlocul distrugerilor extinse.
Prin vocea consilierului Mike Walz, SUA au cerut Ucrainei, săptămâna aceasta, să își „tempereze” criticile și să semneze un acord privind minereuri rare, promovat de președintele Donald Trump.
Sursele Reuters susțin că administrația de la Washintgon ar putea încerca să încheie o înțelegere simplificată privind minereurile rare din Ucraina, a căror valoare este estimată la sute de miliarde de dolari.
Miercuri, Donald Trump l-a numit pe Volodimir Zelenski drept „dictator fără alegeri” și a spus că Rusia deține „controlul” în negocierile de pace, deoarece „a cucerit mult teritoriu”, amintește BBC.
Potrivit analiștilor, retorica liderului de la Casa Albă era de neimaginat până acum din partea unui lider american, având în vedere rolul crucial al Washingtonului ca aliat al Kievului de la invazia pe scară largă a Rusiei, în urmă cu trei ani.
Anterior, liderul ucrainean susținea că omologul american „trăiește într-un spațiu de dezinformare” creat de Rusia.
Liderii europeni au răspuns promițând să-și intensifice cheltuielile pentru apărare, iar unii iau în considerare o forță europeană de menținere a păcii în Ucraina, susținută de SUA – un plan pe care Kremlinul îl consideră o amenințare majoră, dar pe care Volodimir Zelenski l-a salutat.
„Ne menținem puternici pe propriile noastre picioare. Mă bazez pe unitatea Ucrainei, pe curajul nostru… pe unitatea Europei și pe pragmatismul Americii”, le-a transmis Volodimir Zelenski ucrainenilor în discursul său video de miercuri seara. „Pentru că America are nevoie de succes la fel de mult ca și noi”, a adăugat el.
Potrivit Reuters, Donald Trump face presiuni pentru un acord rapid care să pună capăt războiului din Ucraina și i-a alarmat pe aliații europeni ai Washingtonului prin faptul că i-a exclus atât pe aceștia, cât și pe Ucraina din discuțiile inițiale cu Rusia, acuzând Ucraina pentru invazia din februarie 2022.