O analiză europeană recentă plasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește încrederea în știință și tehnologie. Potrivit cercetării, o treime dintre români (32%) au o atitudine negativă față de știință, iar doar 50% cred că aceasta are un impact pozitiv – cel mai mic procent din UE.
Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că această neîncredere este strâns legată de analfabetismul funcțional și abandonul școlar, generând vulnerabilități majore pentru societate.
Ministrul atrage atenția asupra tendinței românilor de a se informa pe cont propriu, fără a apela la experți și instituții acreditate.
„Oamenii aleg să se documenteze singuri, ceea ce ne predispune la pseudoștiință, conspirații și fake news. Acest fenomen este strâns legat de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, amplificându-se reciproc până la a deveni un risc de securitate națională”, avertizează Daniel David.
Conform analizei, 45% dintre români cred că beneficiile tehnologice trebuie descoperite individual, fără a se baza pe instituții – cel mai ridicat procent din UE (media europeană fiind de 28%).
Daniel David subliniază că adevărul științific trebuie stabilit de experți, nu de opiniile populare, și că educația trebuie regândită astfel încât să ofere elevilor și societății un filtru clar împotriva manipulării.
„Le cer oamenilor educației și cercetării să respingă obscurantismul și să aducă mai eficient lumina cunoașterii în școli și societate. Doar astfel putem proteja viitorul copiilor noștri și putem avea o societate informată și rezistentă la dezinformare”, a transmis ministrul.
Sursa: Newsinn