Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat marți că Regia Națională a Pădurilor – Romsilva se confruntă cu probleme financiare grave și riscă să ajungă în colaps economic. Oficialul a subliniat că sporurile excesive și gestionarea defectuoasă a resurselor financiare au adus regia într-o situație critică.

Fechet a anunțat că va participa miercuri la o întâlnire cu sindicaliștii din silvicultură, în cadrul protestului Federației Silva, pentru a discuta despre viitorul regiei și despre cheltuielile excesive.

„Bineînțeles că voi sta de vorbă cu reprezentanții angajaților. Protestul este o formă democratică de a te face auzit. Dar abia aștept să discutăm despre sporurile nerușinate, despre angajații care pleacă cu 100.000 de euro în buzunar la pensie, despre sporurile de confidențialitate și fidelitate” , a declarat ministrul.

Acesta a menționat că multe dintre aceste beneficii salariale sunt nejustificate, iar unele dintre ele sunt acordate inclusiv personalului care lucrează în cabane izolate în pădure, în baza unor sporuri despre care nici ministerul nu are o explicație clară.

Mircea Fechet a atras atenția că 2024 a fost primul an în care Romsilva a avut dificultăți în plata salariilor, un semnal clar al problemelor financiare cu care se confruntă regia.

„Pentru prima dată, de foarte mulți ani, au fost întârzieri la plata salariilor. În ultimul an, sporul de pensionare a însumat 173 de milioane de lei, adică aproape 10% din cheltuielile totale cu salariile”, a precizat ministrul.

El a subliniat că Romsilva cheltuie aproape 1,8 miliarde de lei anual pentru plata angajaților, o sumă care nu mai poate fi susținută în actualele condiții economice.

BUCUREȘTIUL NU MAI POATE SUPORTA O CREȘTERE SALARIALĂ DE 25%

Conform noului Cod Silvic, personalul ar trebui să beneficieze de o creștere salarială de 25%, dar Fechet a declarat că acest lucru nu este posibil, în lipsa unor ajustări financiare.

„Nu ne putem permite să creștem bugetul de salarii cu 25%. Pur și simplu nu avem de unde să plătim acești bani. Trebuie să vedem la ce alte sporuri renunțăm. Eu nu cred că soluția este să dăm pădurarii afară, așa cum mi-au propus săptămâna trecută colegii mei de la regie”, a explicat Fechet.

În acest context, oficialul a subliniat că este nevoie de un plan urgent de reorganizare, pentru a asigura supraviețuirea economică a Romsilva pe termen lung.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentGEORGE SIMION, ÎNTÂLNIRE CHEIE CU COMISIA DE LA VENEȚIA: ALEGERILE ANULATE, SUBIECT DE DISCUȚIE
Articolul următorJUDECĂTOAREA ANCUȚA POPOVICIU, SANCȚIONATĂ DEFINITIV: CURTEA SUPREMĂ A RESPINS CONTESTAȚIA SA