Festivalul Săptămâna Haferland, ediţia a VII-a, eveniment dedicat promovării culturii săseşti din Transilvania, se va desfăşura, începând de joi şi până pe 30 iulie, în zece localităţi din zona cuprinsă între Rupea şi Sighişoara, denumită “Ţara Ovăzului”.

Ediţia din acest an a festivalului, care se va desfăşura sub sloganul “Fii parte din comunitate!”, va include localităţile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criţ, Buneşti, Roadeş, Meşendorf şi Cloaşterf, potrivit unui comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.

“Săptămâna Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea saşilor şi nu numai: este momentul în care comunitatea locală se implică pentru a le oferi oaspeţilor cea mai frumoasă experienţă, iar turiştii care au participat până acum s-au declarat încântaţi de tot ce au văzut aici. În acest an, vrem să punem mai mult accentul pe arta săsească, cea care a făcut posibilă ca saşii să-şi păstreze identitatea intactă de-a lungul timpului. Aşa că îi invităm pe toţi cei pasionaţi de călătorii nu doar să ne viziteze, ci şi să facă parte din comunitatea celor care iubesc satele săseşti şi arta din zonă”, a declarat Michael Schmidt, preşedintele fundaţiei cu acelaşi nume şi unul dintre iniţiatorii festivalului.

Festivalul “Săptămâna Haferland” va fi deschis în localităţile Archita şi Viscri. În Archita va avea loc, în Biserica fortificată, o expoziţie de meşteşuguri, urmată de dansuri şi cântece tradiţionale ale trupelor locale din Archita şi Vânători.

Ziua dedicată satului Criţ, 27 iulie, este totodată şi ziua principală a festivalului, în care cei peste 1.500 de turişti aşteptaţi se vor putea bucura de concertul de orgă şi de PlaCello – concert ICon Arts susţinut de Răzvan Suma, Ştefan Cazacu, Ella Bokor şi Bogdan Postolache în biserica fortificată din localitate, de ateliere interactive, de o proiecţie de film, precum şi de activităţi pentru cei mici. Turiştii interesaţi de arta şi cultura din Haferland vor avea ocazia să vadă o expoziţie după picturile unui cunoscut pictor de origine săsească, Hans Schuster, o expoziţie a lăzilor de zestre săseşti, dar şi o expoziţie cu fotografii ale comunităţilor de demult din Haferland, se arată în comunicat.

Turiştii prezenţi la Criţ vor avea ocazia să participe la exerciţiul artistic interactiv “Parte din Haferland”. Toţi cei interesaţi să descopere frumuseţea regiunii, tradiţiile locale, dar şi noile iniţiative din zonă se pot alătura comunităţii saşilor şi pot deveni ambasadorii acestei culturi.

sursa: Agerpres

Articolul precedentAccident în Chețani, la intersecția cu Grindeniul
Articolul următorScandalul de la Adăpostul de Noapte: schimb de replici între Primărie și Liga Pro Europa