Scandalul internațional al asistentelor false cu diplome valide din România determină Ministerul Educației să reacționeze în cazul postlicealelor incriminate de televiziunea publică suedeză. “Ministrul Educației a decis să trimită Corpul de Control la Școala Postliceală ‘Dimitrie Cantemir’ din Tîrgu Mureș”, a anunțat Ministerul Educației.

După ce televiziunea publică suedeză a difuzat investigația, iar presa română a preluat pe larg acuzațiile, Ministerul Educației din România reacționează, cu următorul comunicat de presă:

“În urma informațiilor apărute în presă cu privire la presupusele nereguli sesizate la Școala Postliceală ‘Dimitrie Cantemir’ din Tîrgu Mureș, Ministerul Educației Naționale face următoarele precizări: Ministrul interimar al Educației Naționale, doamna Rovana Plumb, a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Mureș să demareze verificări la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureș, având în vedere aspectele sesizate în mass-media, mai precis faptul că există persoane care ar fi obținut în mod ilegal diploma de absolvent al instituției. În același timp, ministrul Educației a decis să trimită Corpul de Control la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu Mureș.

Televiziunea publică din Suedia a difuzat în urmă cu o zi o anchetă care are în centru cazurile unor asistente medicale venite de la postliceale din România, cu diplome recunoscute de statul român, dar fără pregătire reală.

“Sunt asistente false – cu diplome și licențe autentice”, au titrat jurnaliștii suedezi. “Am incercat încă de pe data de 22 mai să îi luăm interviu ministrului Educației, dar biroul de presă ne-a tot amânat, iar când și-a dat demisia ministrul Valentin Popa reprezentanții Ministerului ne-au zis ca ministrul interimar nu are competența de a ne da un interviu”, a declarat în urmă cu o zi pentru Edupedu.ro jurnalista suedeză Jazz Munteanu.

Jazz Munteanu, jurnalistă la televiziunea publică a Suediei, a afirmat pentru Edupedu.ro că instituțiile suedeze care eliberează documentele oficiale care atestă că o persoană este asistent medical se declară în imposibilitatea de a verifica diplomele emise de alte state. “Din moment ce aceste asistente vin cu diplome autentice, ei nu pot verifica ce anume au făcut ele, așa cum facem noi în această anchetă”, a precizat Munteanu pentru Edupedu.ro.

Aceasta a explicat că, în cadrul reportajului, au fost verificate 5 persoane cu diplome de la diferite școli postliceale din România, iar “2 dintre ele recunosc că nu au fost la ore și că au fost în România doar pentru examenul final”.

“În Suedia, sunt astăzi asistente medicale care au diplomă, în ciuda faptului că nu au avut nici o pregătire profesională”, transmite televiziunea suedeză. Investigația se referă la fraude cu asistenți falși, care pretind că au studiat în România și Polonia și care lucrează în Suedia, pe alte joburi.

Jurnaliștii prezintă, sub protecția anonimatului, cazul unui asistent care lucrează la Spitalul Universitar Sahlgrenska din Gothenburg, care a recunoscut că a venit în România doar pentru a-și da examenele în urma cărora a devenit asistent medical licențiat, mai întâi în România și apoi în Suedia.

Jurnaliștii au descoperit că în doi din cei trei ani în care ar fi trebuit să studieze să devină asistent, în realitate a lucrat ca șofer de camioane și a studiat suedeza. Televiziunea publică suedeză relatează cum alte două persoane erau angajate și lucrau, în timpul în care diplomele deținute astăzi spun că ar fi trebuit să fie în România la studiu.

URMĂREȘTE REPORTAJUL TELEVIZIUNII SUEDEZE AICI:

https://www.svtplay.se/video/20026726/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-fake-nurses-english-version?fbclid=IwAR2ZefHHnDsGB5CXrBddhNSr8v_R8-ikFM9XZTn-xpSK7fE5EQpmZzikoJY

sursa: Edupedu.ro

 

 

Articolul precedentEXAMEN lingvistic IELTS la UMFST Tîrgu Mureș
Articolul următorIPOTEZĂ ȘOC: România riscă să piardă fondurile de sprijin UE, din cauza diplomelor de la „Cantemir”