Apar noi schimbări în sistemul de învățământ. Vacanța intersemestrială nu va mai fi în același timp pentru toții elevii. Fiecare școală va trebui să decidă în ce perioadă din lună se va lua săptămâna de vacanță, a anunțat ministrul Educației. Decizia trebuie luată până pe 30 mai. 

 

Școlile trebuie să decidă în urma consultării cu părinţii, elevii şi profesorii în ce interval vor avea o săptămână de vacanță intersemestrială.

Profesorii spun că această reformă este des întâlnită și în alte țări din Occident.

 

Totuși, părerile elevilor sunt împărțite. În timp ce unii spun că este o măsură bună, alții sunt de părere că este doar o regulă în plus, menită să destabilizeze și mai tare sistemul de învățământ.

În actualul an școlar nu a mai existat vacanța intersemestrială în februarie, iar trecerea de la un semestru la altul s-a făcut direct. 

 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că a cerut inspectoratelor şcolare să decidă prin consultare cu părinţii, elevii şi cu toţi cei implicaţi în educaţie care va fi săptămâna pentru vacanţa din luna februarie, urmând ca, pe 30 mai, fiecare inspectorat să anunţe şcolile.

„Data de 30 mai este data limită până la care am cerut tuturor inspectoratelor şcolare judeţene să decidă prin consultare cu părinţi, elevi şi cu toţi cei implicaţi în educaţie care va fi săptămâna pentru vacanţa din februarie – a doua săptămână, a treia săptămână sau a patra săptămână. Până la finele acestei luni, 30 mai, fiecare inspectorat şcolar judeţean, după procesul de consultare, va anunţa şcolile din acel judeţ în ce săptămână au vacanţa din luna februarie. Pentru că este singura vacanţă mobilă. Toate celelalte date sunt absolut clare”, a spus Cîmpeanu la Forumul franco-român al Educaţiei.

Potrivit acestuia, până la finalul lunii mai va fi definitivată şi modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar.

„Se lucrează la operaţionalizarea acestei modificări în ROFUIP şi pot să vă spun că tot până la 30 mai vom avea definitivată şi modificarea ROFUIP, în aşa fel încât să fie clar pentru toată lumea ce se va întâmpla începând cu septembrie 2023. Este relevantă o medie la finalul fiecărui an şcolar. Evaluările pot fi predictive la început de an şcolar şi sumative la final de an şcolar, dar cel mai important este ca fiecare profesor, în funcţie de specificul disciplinei, să aibă o evaluare ritmică pe parcursul întregului an şcolar. Evaluare adaptată specificului disciplinei, adaptată specificului clasei căreia îi predă, adaptată nevoii de recuperare a pierderilor suferite pe parcursul pandemiei”, a susţinut ministrul.

 

El a spus că nu dă lecţii niciunui profesor cum să îşi facă evaluarea la propria disciplină, întrucât cadrele didactice vor şti cum să îşi coordoneze evaluările.

„Fiecare profesor ştie foarte bine că avem un curriculum construit pe unităţi de învăţare. Va şti să îşi coordoneze evaluările cu aceste unităţi de învăţare. Din punct de vedere administrativ, ne interesează şi este relevantă o medie la final de an şcolar. Vom face toate aceste precizări punctual în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Învăţământului Preuniversitar. O medie care să fie făcută din cel puţin două note. Nu o să mă substitui specialiştilor în ştiinţele educaţiei. Aceste lucruri le vom anunţa odată cu modificările ROFUIP”, a arătat ministrul Cîmpeanu.

Articolul precedentSingurul lucru pe care Putin nu l-a luat în calcul când a pornit războiul în Ucraina – un analist japonez descifrează jocul armatei ruse
Articolul următorVremea 13 mai – După câteva zile frumoase, se strică vremea – Ce zone sunt vizate de ploi abundente