Senatorul Cristian Chirteș anunță că, “imediat după reluarea sesiunii parlamentare, voi iniția un proiect de lege prin care echipajele de prim ajutor din Ibănești, Iernut, Luduș, Deda, Râciu, Sovata, Miercurea Nirajului și Acățari, precum și din celelate județe unde există asemenea structuri, să fie preluate prin transfer la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență.”
Reacția lui Chirteș vine la câteva zile după semnalul tras de dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a spus că “primăriile nu mai pot susține financiar echipajele civile de prim ajutor.
Asigurarea sumelor pentru aceste echipaje trebuie prevăzută în mod distinct în bugetul autorităților locale din sume alocate de la bugetul de stat sau, soluția optimă din punctul meu de vedere, preluarea personalului prin transfer la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, din cele cinci județe unde activează echipaje de prim ajutor, în baza unei Legi sau ordonanțe de urgență”
În județul Mureș, Consiliul Județean a găsit soluția de finanțare a acestora, până la sfârșitul anului.
Un echipaj civil de prim ajutor are în componență un număr de 13-15 paramedici, cu un salariu lunar/persoană de 1.600-2.000 de lei.
În acest moment, în România sunt peste 300 de echipaje de prim ajutor, din care aproximativ 30 sunt civile sau mixte.
Cele opt echipaje din județul Mureș au avut, numai în 2017, un număr record de intervenții: Ibănești 1176, Iernut 1085, Luduș 678, Deda 1114, Râciu 1190, Sovata 616, Miercurea Nirajului 731 și Acățari 1184.
Județul Mureș a marcat un pionierat în intevențiile prim ajutor, prin înființarea, încă din 2001 a echipajelor civile.
Dr. Raed Arafat, a subliniat importanța acestor echipaje: “Primul caz resuscitat de un echipaj de prim ajutor civil a fost la Iernut, în 2002, unde un pacient a fost defibrilat de două ori, iar la sosirea medicului pacientul avea puls. Cazul respectiv nu ar fi avut nicio șansă dacă nu exista echipajul de prim ajutor aproape de el”, a spus Arafat.
Desființarea echipajelor civile ar duce inevitabil la pierderea de vieți omenești, prin întârzierile mari la intervențiile de cod roșu sau galben.
În multe localități, aceste echipaje deservesc zone largi, având în acoperire drumuri naționale, recunoscute pentru potențialul de risc la accidente.