Un ordin de protecție provizoriu a fost emis de către polițiștii din cadrul Poliţiei staţiunii Sovata, față de un bărbat de 43 de ani.

La data de 20 februarie, în jurul orei 12.20, polițiștii din cadrul Poliţiei staţiunii Sovata au fost sesizați de către un bărbat, despre faptul că într-un imobil din localitate, are loc un scandal.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că la aceeaşi dată, în timp ce se afla în locuința comună din localitatea Sovata, sub influența băuturilor alcoolice, un bărbat, de 43 de ani, a agresat-o fizic pe concubina acestuia, în vârstă de 46 de ani.

După evaluarea stării de fapt, poliţiştii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat, pe numele căruia a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie.

 Pentru a veni în  sprijinul victimelor, legislația privind violența domestică a fost modificată și completată (prin Legea nr. 174 din 13 iulie 2018), fiind reglementată modalitatea de intervenție a polițiștilor în cazurile de violență domestică și emiterea ordinului de protecție provizoriu de către aceștia. Astfel, la sfârșitul anului trecut, a fost aprobat și publicat în Monitorul Oficial Ordinul ministrului afacerilor interne și al ministrului muncii și justiției sociale nr. 146/2578/2018 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violență domestică de către polițiști.

De la data de 28 decembrie 2018, polițiștii pot emite ordinul de protecție provizoriu, prin care se dispun, pentru o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție a victimelor.

Ordinul stabilește procedura de intervenție a polițiștilor, de cooperare cu celelalte instituții cu atribuții în prevenirea și combaterea violenței domestice, metodologia de utilizare a formularului de evaluare a riscului și procedura de emitere a ordinului de protecție provizoriu, precum și cea de punere în executare a acestuia.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

 

Articolul precedentASTĂ NOAPTE, ÎN TÂRGU MUREȘ: Au fost confiscați 210 litri de alcool
Articolul următorConducea băută, lângă Sighișoara