Studenții maghiari de la UMFST Târgu Mureș le-au au adresat câte o scrisoare deschisă deputatului de Mureș, Vass Levente (fost președinte al organizației UDMR Târgu Mureș), Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș, respectiv prof.dr Leonard Azamfirei, rectorul UMFST.

”În calitate de studenți ai universității am putut constata până-n prezent că se politizează drepturile minorităților prin crearea de conflicte artificiale de către conducerea universității. În mod regretabil, în România, limba maghiară a devenit o chestiune politică, drepturile legate de folosirea limbii materne se subordonează intereselor politice, omițând cu desăvârșire faptul că aceste drepturi sunt reglementate de constituție, de legi din țară și de peste hotare, de angajamente”, se arată în continuare în scrisoarea deschisă.

Așa cum s-a înființat secție externalizată a UMFST la Hamburg, în semn de apreciere a valorilor multiculturale și multilingvistice, valori apreciate în Uniunea Europeană, așa ar trebui înființat și departamentul principal de limba maghiară la UMF.

„Solicitarea unei minorități nu este imposibil de îndeplinit, legile românești și internaționale permit acest lucru, legi care tocmai de aceea au fost acceptate ca tensiunile interetnice , conflictele să nu se accentueze”, adaugă studenții, citând paragrafe din recomandările de la Haga ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa .

 

 

Articolul precedentSE APROPIE! Campionatul European de Triatlon Multisport, la Sângeorgiu de Pădure
Articolul următorConcurs cu miză la Primăria Târgu Mureș: șef la Poliția Locală