Finlanda și Suedia par să fie pregătite să intre în NATO cel mai devreme în vară, scrie publicația The Times, care citează oficiali americani. Sursa citată menționează că Rusia a făcut o „imensă gafă strategică” ținând cont de acești factori.

Oficiali ai SUA au spus că aderarea Suediei și Finlandei la NATO a fost pentru ambele state nordice „un subiect de discuție și pentru mai multe sesiuni”. Oficialii au vorbit despre acest lucru săptămâna trecută cu miniștrii de externe ai alianței nord-atlantice, discuții la care au participat și Suedia și Finlanda, mai scrie The Times, conform Reuters.

Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, spunea, în urmă cu o săptămână, că nu este nevoie de organizarea unui referendum pe tema aderării țării sale la Alianța Nord-Atlantică pentru că este clar că majoritatea populației este de acord cu aceasta.

Oficialul a spus că, până anul trecut, a avut dubii cu privire la sprijinul public și politic pentru aderarea la NATO, însă că lucrurile s-au schimbat anul acesta, odată cu invazia rusească în Ucraina.

Șefa guvernului suedez, Magdalena Andersson, a declarat că țara sa „nu exclude” o candidatură de aderare la NATO ca o consecinţă a invaziei ruse în Ucraina, după ce îşi exprimase până acum opțiunea de a vedea Suedia rămânând în afara alianţelor militare.

Finlanda şi Suedia nu sunt ţări membre ale NATO, dar sunt parteneri apropiaţi ai alianţei militare.

Finlanda are o graniță comună cu Rusia de 1.300 de kilometri, fiind ţara din UE cu cea mai lungă graniță cu ţara agresoare din conflictul cu Ucraina.

 

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentZelenski îi acuză pe ruşi: Au început un război la scară largă şi se comportă ca şi cum noi suntem de vină
Articolul următorPeste 7.900 de ucraineni au intrat în România, în ultimele 24 de ore