Asociația Studenților Europeni în Drept (The European Law Students Asociation – ELSA) din Târgu Mureș, prin departamentul Activități Academice, a organizat a patra ediție a Concursului Național de Procese Simulate pe tema Dreptului european.

Pentru etapa scrisă a competiției au răspuns un număr de 8 echipe, calificându-se în etapa orală 6 echipe. Criteriul pe baza căruia s-a decis calificarea echipelor a însemnat redactarea a două memorii din perspectiva ambelor calități procesuale – aplicant și acuzat, documentele urmând să fie trimise ulterior pe adresa oficială de email a concursului.

Competiția desfășurată la Târgu Mureș a adunat un număr de 6 echipe, reprezentând 5 centre universitare: Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (echipa Statele Unite ale Europei), formată din Călinescu Iulian-Corneliu și Amironesei Aura-Elena, Universitatea din București (echipa Fallin’ in law) formată din Maga Cosmin-Alexandru, Simion Ionela și Pătrăscioiu Alexandra-Simona, (echipa Aequitas), formată din Huială Mihai și Dincescu Christofor,  Universitatea „Titu Maiorescu” din București (echipa Iancu&Sava), formată din Iancu Timeea și Sava Daiana, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (echipa All for one), formată din Burcă Daiana Florina, Iștoc Renate Maria, Pantea Alexandru-Răzvan și Pencea Alexandra Daniela, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș (echipa Omnia vincit), formată din Moldovan Maria Diana, Ormenișan Sorina și Todea Alexandru.

Simularea unei cauze în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene a însemnat un exercițiu al realității din punct de vedere al agentului reprezentativ, care pledează în interesul unei țări.

În finala concursului s-au calificat echipele Fallin` in Law (Universitatea din București), formată din pledanții Maga Cosmin-Alexandru și Pătrăscioiu Alexandra-Simona, și echipa Statele Unite ale Europei (Universitatea „Al. I. Cuza„ din Iași), formată din pledanții Călinescu Iulian-Corneliu și Amironesei Aura-Elena.

Echipa câștigătoare a ediției de anul acesta a fost Statele Unite ale Europei. Premiul pentru cel mai bun pledant al concursului s-a acordat studentei Amironesei Aura-Elena. La propunerea juriului, s-a acordat și o mențiune specială studentei Moldovan Diana, pentru prestația din cadrul rundelor preliminare.

Cele 3 zile ale competiției au reprezentat runde de pledoarii, programe sociale, discuții, dezbateri și formarea unor legături strânse între concurenți și membrii juriului.

Mediul academic târgumureșean se dezvoltă continuu prin astfel de acțiuni, iar justiția, având în vedere tumultul în care se află țara noastră, poate primi o “plasă de salvare” prin conștientizarea că oricând lucrurile se pot schima din bine în mai bine.

 

Articolul precedentASTĂZI: Ludovic Orban și Rareș Bogdan ajung la Târgu Mureș
Articolul următorVITEZA UCIDE! 235 de sancțiuni pentru viteză, aplicate în Mureș, în 24 de ore!