În perioada premergătoare sărbătorilor, aglomeraţia şi agitaţia ce se creează constituie factori favorizanţi pentru comiterea furturilor. Astfel, lumea este mai puţin atentă, manipulează sume mai mari de bani, dar şi lipsa multor cetăţeni de la domiciliu, oferă ocazii infractorilor. 

Poliţiştii mureşeni vă recomandă să aveţi în vedere un minim de măsuri de autoprotecţie:

➢ În locurile publice, la cumpărături, în mijloacele de transport  în comun:

Recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină. Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp ! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale !!

Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor !

La cumpărături nu purtaţi portofelul în plase, iar în mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi, pentru că veţi avantaja hoţii!

➢ Locuinţe
Încuiaţi uşa, chiar dacă sunteţi acasă! Împotriva hoţilor este foarte eficient să vă montaţi la uşile de acces, un sistem de închidere cu două încuietori, pe care să le folosiţi!

Nu păstraţi în casă sume importante de bani! Nu lăsaţi impresia că deţineţi asemenea sume; aceeaşi recomandare este valabilă şi cu privire la bijuterii; 

➢ Circulaţia cu autoturismul pe drumurile publice

Conducătorii auto să adopte o manieră prudentă de conducere, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţii de vizibilitate redusă şi carosabil umed, se dovedesc extrem de periculoase.

Respectaţi regimului legal de viteză, întrucât viteza reprezintă principalul factor generator al accidentelor rutiere. Circulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. 

Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi victimă sau martor, apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Articolul precedentUn mureșean, locul 1 la concursul interuniversitar de traduceri
Articolul următorPunct autorizat de sacrificare a mieilor, la Sighișoara