Facultatea de Ştiinţe şi Litere, Departamentul de Istorie-Științe Politice, specializarea Istorie, a organizat, la Castrul Legiunii a V-a Macedonica, Turda, workshop-ul de arheologie clasică romană „Arheologia militară a provinciei Dacia”.

Workshop-ul s-a desfășurat în parteneriat cu Institutul de Studii Clasice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul de cercetări complexe istorico-arheologice și Muzeul de Istorie Turda.

Șantierul arheologic Turda-Castru este cel de-al doilea șantier ca importanță din România, primele fiind la egalitate: Sarmisegetusa și Tomis. De aceea, participarea studenților (licență și master) înseamnă și racordarea lor la principalele curente în cercetarea arheologică a lumii romane provinciale.

Anul acesta, cercetarea a vizat zona civilă din jurul castrului (canabae), unde în campaniile din anii trecuți a fost descoperită o parte din trama stradală și o clădire de mari dimensiuni. Studenții au avut oportunitatea de a prelucra o mare varietate de artefacte de fier, ceramică, os, sticlă, precum și obiecte decorative: catarame de centură, fibule, fragmente de jucării, zaruri etc.

Sub coordonarea membrilor colectivului de șantier, dintre care menționăm: conf. univ. dr. Sorin Nemeti (UBB Cluj, șef șantier), conf. univ. dr. Florin Fodorean (UBB Cluj, membru), lect. univ. dr. Fabian Istvan (UMFST Târgu Mureș, membru), au fost deprinse aspectele tehnice ale analizelor post-săpătură. Practic, descoperirea arheologică reprezintă doar o primă fază a „istoriei” obiectului: datarea, inventarierea, realizarea jurnalului de săpătură și a schițelor etc.

 

Articolul precedentOUG 114 blochează construcția centralei de la Iernut, în valoare de 268 milioane de euro
Articolul următorGRAV! Deșeurile din Târgu Mureș NU mai sunt primite în Depozitul de la Sânpaul