Șase blocuri din orașul Luduș vor intra în curând în plin proces de reabilitare termică, cu fonduri nerambursabile alocate prin proiectul „Creșterea eficienței energetice în clădiri rezidențiale din orașul Luduș”. Contractul de finanțare nerambursabilă a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de primarul orașului Luduș, Moldovan Ioan Cristian și de directorul general al ADR Centru, Simion Crețu.

Peste 3,1 milioane lei vor fi alocate din bugetul Programului Operațional Regional 2014-2020, prin Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon, prioritatea 3.1, pentru realizarea lucrărilor prevăzute în proiect.

”Blocurile vechi, construite înainte de 1989 generează emisii ridicate de CO2, respectiv costuri ridicate de întreținere pentru locatari. Astfel că, prin implementare acestui proiect, la finalizarea lui, cei peste 200 de locatari vor beneficia de reducerea consumului de energie, a valorii de plată a facturilor, dar și blocuri mai frumoase, ierni mai ușoare” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

 Termenul de finalizare al proiectului, estimat de către primăria Luduș, este de 31.01.2021. Proiectul are o valoare totală de 5.433.423,42 lei, din care din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 3.108.205,60  lei (60,00% din valoarea eligibilă a proiectului), respectiv aproximativ 679.478,31 Euro.

Cele șase blocuri care vor fi reabilitate, sunt construite în perioada 1974-1986 și sunt amplasate pe Str. Lăcrămioarei nr.2, Str. Bradului nr.8, Str. Independenței nr.8, pe Str. Garofiței nr.3, Str. Garofiței nr.8 și B-dul 1 Decembrie 1918. Aceste imobile înregistrează cele mai mari pierderi de energie și este necesară limitarea acestora și reducerea risipei inutile.

” Pierderile de energie cauzate de lipsa unor reglementări se traduc pentru ludușeni în costuri ridicate pentru asigurarea unui confort minim. Reabilitarea fațadelor acestor blocuri limitează  pierderile lor, vor susține un mediu cu emisii mai scăzute de CO2 și alături de celelalte proiecte pe care le derulăm , inclusiv cel de modernizare a parcului, vor contribui la imaginea unui oraș mai atrăgător, atât ca aspect, cât și ca potențial” a declarat Moldovan Ioan Cristian, primarul orașului Luduș.

 

Articolul precedentDe mâine, ÎNCEPE CALVARUL: Trafic restricționat pe Podul Mureș
Articolul următor7.000 de mureșeni au fost implicați în Săptămâna Prevenirii Criminalității