Guvernul Ungariei investește 70 de milioane de forinţi, adică aproximativ 220.000 de euro, în grădiniţa catolică maghiară, respectiv în creşa reformată din Miercurea Nirajului. Proiectul este realizat prin intermediul programului de dezvoltare al grădiniţelor din Bazinul Carpatic, derulat de Executivul de la Budapesta și aflat în a treia etapă.

La punerea pietrei de temelie a grădiniței a participat și secretarul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, responsabil de politici naţionale, Árpád János Poptápi, care a declarat că în primele două etape ale programului de dezvoltare şi construire a grădiniţelor maghiare pentru maghiarii de peste hotare, Guvernul Ungariei a cheltuit peste 38 de miliarde de forinţi (aproape 120 de milioane de euro), iar pentru etapa a treia, care se desfăşoară acum, a alocat alte 9 miliarde de forinţi (28,3 milioane de euro). Mai mult de jumătate din această sumă, 24,8 miliarde de forinţi, sunt destinaţi Transilvaniei, mai exact pentru construirea a 94 de creşe şi grădiniţe şi renovarea a 102 de astfel de instituţii de învăţământ.

Primarul oraşului Miercurea Nirajului, Sándor Tóth, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că “grădiniţa catolică şi creşa reformată vor fi amenajate prin modernizarea clădirilor dezafectate aflate în vecinătatea bisericii catolice din localitate. Lucrările de construcţie vor fi finalizate peste câteva luni, iar după parcurgerea procedeelor de acreditare, copiii pot frecventa cele două instituţii de învăţământ, cel mai probabil începând cu luna septembrie a anului 2020.”

sursa: MTI, foto: Facebook – Péter Ferenc

Articolul precedentFOTO: 15 turiști rătăciți în Călimani și 80 de salvatori. EXERCIȚIU
Articolul următorUn mureșean, protagonist în filmul vedetă al momentului