Începe seria de evenimente din cadrul anului dedicat copiilor maghiari de peste hotare, anului tematic fiindu-i alocat în total un miliard de forinţi (3,15 milioane de euro) – a anunţat, la Budapesta, secretarul de stat responsabil de politicile naţionale, Árpád János Potápi.

Politicianul a subliniat: bugetul va fi alocat în proporţie de 80 la sută proiectelor depuse, restul sumei fiind rezervată organizării unor programe.

Acesta a semnalat că în luna martie va fi anunţat un apel de proiecte cu un buget de 600 de milioane de forinţi (1,8 milioane de euro) pentru care se pot depune proiecte, şi, la fel ca anul trecut, vor fi sprijinite firme maghiare din afara Ungariei, organizaţii bisericeşti şi civile care realizează activităţi ce vin în sprijinul copiilor, a familiei.

Secretarul de stat a spus că primul program organizat în cadrul anului tematic este Ziua Familiei în Bazinul Carpatic, ce va avea loc în incinta Parlamentului Ungariei.

Politicianul a vorbit şi despre faptul că acele familii maghiare, care în cadrul Programului Cordonul Ombilical au primit susţinere financiară în 2018, vor primi pachete pentru bebeluşi din partea secretariatului de stat. La întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, Potápi a spus că aceste pachete vor fi livrate începând cu luna martie; oficialii vor pregăti 6600 de astfel de cadouri, iar în acest scop au fost alocate deja 120 de milioane de forinţi (377 de mii de euro).

Árpád János Potápi a vorbit şi despre consolidarea reţelei de surori medico-sociale şi sprijinirea lor profesională şi a remarcat că unul din scopurile din acest an este permanentizarea activităţii  de prevenţie a specialiştilor de peste hotare.

Acesta a menţionat şi faptul că Guvernul Ungariei continuă anul acesta dezvoltarea instituţiilor maghiare de pregătire profesională de peste hotare, iar în iunie va avea loc cea de-a patra ediţie a reuniunii întreprinzătorilor maghiari de peste hotare, a cărei punct central vor fi tot copiii.

sursa: MTI

Articolul precedentCod galben de ninsori și evenimente rutiere în Mureș
Articolul următorPNL Mureș obține o promisiune interesantă de la UDMR: „Poate susținem viitoarea moțiune de cenzură”