În spațiul virtual a apărut o discuție interesantă între liderii PNL și UDMR din județul Mureș. Consilierul județean Alex Gyorgy, vicepreședintele PNL Mureș, a publicat o opinie conform căreia, în proiectul de buget pentru 2019 au fost aprobați „118 de milioane de lei în plus pentru medicii de familie. Amendamentele susținute de PNL au făcut această schimbare posibilă”, susține Alex Gyorgy, care a primit replica deputatului Vass Levente.  Președintele UDMR Tîrgu Mureș spune că amendamentul a fost depus de UDMR și a fost “susținut și de PNL și de PSD și de ALDE și de USR”.

În discuțiile din Parlament privind bugetul pe anul 2019, Partidul Național Liberal a propus un amendament prin care solicita alocarea unei sume suplimentare de 96 milioane de lei pentru medicii de familie, în timp ce UDMR a solicitat 118 milioane. Suma fiind mai mare, PNL a renuntat la amendamentul propus și l-a susținut pe cel al UDMR.

Doctorul Vass Levente declară că “în proiectul de buget pentru 2019, bugetul alocat medicinei de familie viza inițial o creştere de 6% faţă de anul trecut. Noi am propus suplimentarea acestei creșteri cu încă 20%, iar în urma discuțiilor cu reprezentanții ministerului pe tema bugetului, inițiativa noastră s-a acceptat parțial, bugetul alocat medicinei de familie a fost majorat cu 450 milioane de lei. (…) la inițiativa UDMR, suma s-a majorat cu încă 118 milioane de lei (4,7%). Astfel cabinetelor medicilor de familie li s-a alocat în 2018 un buget de 1,769 miliarde de lei. 2,625 miliarde de lei în 2019 înseamnă o creștere de 48,3% în doi ani”.

În dialogul dintre cei doi lideri politici mureșeni, a intervenit și Cristian Darosi, secretar general adjunct al PNL Mureș, care i-a recomandat deputatului Vass să se debaraseze de PSD ca să fie credibili. “Inclusiv familia socialiștilor la nivel european, se lepădă de ei. Iar noi am preferat să guvernam județul împreună cu UDMR (…)  Faceți ce este corect atât pentru comunitatea pe care o reprezentați cât și pentru județ și România, pentru că, să validezi prin susținere un Guvern care este condus de un personaj ca Dăncilă, asta însemna să-i fi complice”.

Președintele UDMR Tîrgu Mureș  i-a replicat liberalului, spunând că “noi nu suntem la guvernare, iar vouă nu vă reusesc moțiunile. Poate că ajutăm la următoarea. Cine știe…?”

O previziune interesantă a deputatului UDMR care, privită din perspectiva alegerilor din 2020, poate formula o serie de variante de lucru pentru viitoarele alianțe postelectorale la nivel național și în județul Mureș.

Va susține UDMR un viitor guvern format în jurul Partidului Național Liberal? Se conturează deja o colaborare PNL-UDMR în Consiliul Județean Mureș și în Consiliul Local Tîrgu Mureș, pentru formarea viitoarelor majorități?

 

 

Articolul precedent3 milioane de euro pentru copiii maghiari din afara granițelor Ungariei
Articolul următorConsilier local Tîrgu Mureș: „Se pare că salariul primarului a ajuns la 10.950 lei net „