Un nor toxic, din monoxid de carbon și alți compuși chimici, s-a format deasupra Ucrainei, din cauza exploziilor și cantităților uriașe de fum degajate de incendiile provocate de acestea. Îngrijorător este faptul că masa nocivă de vapori ar putea ajunge și în României, oarecum într-un mod asemănător cum s-a întâmplat cu norul radioactiv format în urma exploziei de la centrala nucleară de la Cernobîl, din 1986.
Sub efectul curenților de aer, norii de substanțe toxice nocive pot ajunge deasupra țărilor din zonă – România, Republica Moldova, Polonia, Germania, Slovacia și Ungaria.
Deocamdată, potrivit autorităților de mediu din România, citate de Realitatea Plus, concentrația de monoxid de carbon din aerul aflat deasupra țării noastre este de 10 ori mai mică decât valoarea maximă.
În acest moment, norul toxic se află în zona orașului Liov, după ce inițial ajunsese la 250 de kilometri la granița dintre România și Ucraina, dar apoi curenții de aer l-au împins spre sud.
Autoritățile ucrainene i-au sfătuit pe localnicii din zonele afectate să nu mănânce legume și fructe din producția locală, dar nici carne de la animale din zonă.
În 1986, în urma exploziei centralei nucleare de la Cernobîl, norul radioactiv a ajuns după aproximativ 3 zile deasupra României și a străbătut spațiul aerian în aproximativ 8.
Ploi radioactive au fost înregistrate până și în Irlanda.
Ucraina, Belarus și Rusia au fost țările cele mai afectate, înregistrând 63% din cantitatea totală de radiații emisă la Cernobîl.