Acţiune de amploare a poliţiştilor de investigare a criminalităţii economice din judeţul Mureş, care în urma a 94 de percheziţii domiciliare desfăşurate succesiv în datele de 18 octombrie şi 13 noiembrie a.c., au reuşit probarea activităţii infracţionale  şi reţinerea a 11 persoane suspecte pentru comiterea infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Prejudiciul cauzat este de peste 2.200.000 de lei. 

Percheziţiile au avut loc în 11 judeţe (Mureş, Alba, Argeş, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Cluj, Ilfov, Iaşi, Mehedinţi şi Neamţ), fiind efectuate cu sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale, Serviciului Judeţean Anticorupţie Mureş şi al jandarmilor, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş.

Din cercetări a rezultat faptul că, din cursul anului 2016-2018, reprezentanţii unei firme din Mureş, având ca obiect de activitate servicii de pază, ar fi procedat la înfiinţarea unor societăţi comerciale cu specific pază şi protecţie dar şi alte obiecte de activitate pe numele unor persoane interpuse.

Ulterior, entităţile comerciale ar fi participat la licitaţii privind prestarea de servicii de pază în favoarea unor instituţii publice şi private, pe baza unor înţelegeri anterioare legate de preţul oferit, astfel încât să iasă adjudecatară o firmă controlată de către membri grupului. Mai mult pentru îndeplinirea condiţiilor cerute pentru participarea la licitaţii aceştia ar fi procedat la falsificarea unor documente.

Pentru a eluda plata impozitului pe profit şi a TVA, în perioada 2011-2016, membrii societăţilor ar fi înregistrat în actele contabile facturi fiscale de la 12 societăţi cu comportament fiscal neadecvat, reprezentând bunuri specifice activităţilor de pază, monitorizare şi dispecerat, de valori însemnate, care în realitate nu au fost livrate, nefiind identificate cu ocazia activităţilor procedurale.

În alt palier infracţional, în perioada 2017-2018, persoanele implicate ar importat autoturisme din spaţiul intracomunitar pe firmele controlate şi ulterior, acestea ar fi fost revândute către persoane fizice necolectându-se TVA de plată la bugetul statului.

Prejudiciul adus bugetului de stat este de peste 2.200.000 de lei.

La data de 19 noiembrie  a.c., faţă de 11 suspecţi,  s-a dispus măsura preventivă a reţinerii pentru o perioadă de 24 ore, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de deturnarea licitaţiilor publice, evaziune fiscală în formă continuată, spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, urmând a fi prezentaţi instanţei competente cu propunere de arestare preventivă.

 

 

Articolul precedentVISIT MUREȘ: 10.000 pliante la Târgul Național de Turism al României
Articolul următorBurse oferite de Serviciul German de Schimb Academic