În primele nouă luni ale anului, în județul Mureș s-au înregistrat 40 de morți și 195 de persoane rănite grav în accidente rutiere. Față de perioada similară a anului trecut, sunt deja cu 12 persoane decedate mai mult.
Viteza excesivă/neadaptată, a generat cele mai multe decese, respectiv 27,5%. Nu mai puțin de 70% dintre decesele din accidente rutiere au fost înregistrate pe rețeaua de drumuri naționale.
O rată ridicată a mortalității din accidente rutiere a fost înregistrată pe raza de competență a Birourilor Rutiere Reghin și Sighișoara și a Formațiunii Rutiere Luduș. Cele mai multe decese din accidente rutiere au fost înregistrate vinerea (10) și sâmbăta (11).
Cele mai mari creșteri ale numărului persoanelor decedate au fost înregistrate de Biroul Rutier Reghin (+4), Biroul Rutier Sighișoara (+4), Formațiunea Rutieră Luduș (+4), şi Formaţiunea Rutieră Iernut (+2) , iar scăderi au fost înregistrate de Biroul Rutier Târgu Mureș (-5).
Bilanțul accidentelor în primele nouă luni ale anului este completat de statistica din octombrie, când în județul Mureș s-au produs 30 de accidente rutiere grave, soldate cu 12 decese și 23 de persoane rănite grav.
Șeful Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, comisar şef Pop Ioan Florin, a spus, citat de Radio Tîrgu Mureș, că “este o situație fără precedent în istoria serviciului și că, deși s-a acționat intens pe linie preventivă, conducătorii auto continuă să încalce regulile de circulație.”
Obiectivul de reducere la jumătate a numărului de persoane decedate în accidente rutiere pe şoselele Europei, stabilit de Comisia Europeană, ar presupune ca, în anul 2020, numărul persoanelor decedate în accidente rutiere în județul Mureș să nu depășească 34.
Pentru ameliorarea situației, IPJ Mureș a propus o serie de măsuri: acțiuni preventive, notificarea administratorilor drumurilor publice de pe raza de competență, mediatizarea cauzelor și consecințelor accidentelor rutiere grave.