Experţii Bitdefender trag un semnal de alarmă. Peste 400.000 de e-mailuri de şantaj au fost trimise în România.

Hackerii cer câte 1.250 de dolari victimelor ca să nu publice imagini compromiţătoare cu acestea.

„Mesajele par a veni de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa şi America de Nord şi de Sud şi sunt distribuite printr-o reţea amplă de calculatoare controlate de acelaşi grup infracţional. Hackerii bombardează cât mai multe potenţiale ţinte cu mesaje înşelătoare în speranţa că vor păcăli naivii să le cadă în plasă. Atacatorii se folosesc de pretextul unor breşe de securitate care ar fi expus conturile şi parolele victimelor şi susţin că ar fi cumpărat de la alţi hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse ameninţări informatice pe sistemul compromis şi, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui şantajat, inclusiv să aibă înregistrări video şi audio cu momente intime din viaţa personală a ţintei”, susţin specialiştii.

Similar cu alte campanii de şantaj identificate de cercetătorii Bitdefender, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin, iar cei şantajaţi sunt sfătuiţi de către atacatori să nu răspundă mesajului primit şi să evite să contacteze poliţia sau vreun furnizor de soluţii de securitate informatică.

O analiză a portofelelor de Bitcoin controlate de către atacatori arată că aceştia folosesc multiple conturi pentru a primi bani, astfel încât să fie dificil de calculat câţi utilizatori au şi plătit sumele solicitate.

Sursa: Libertatea Zilei

Articolul precedentRaport CoVid-19, 29 iulie: 170 cazuri noi, un deces, 49 pacienți în ATI
Articolul următorÎnfrângere rușinoasă în prima instanță pentru DNA, în dosarul finanțării clubului de fotbal ASA! Toți inculpații, în frunte cu fostul primar de Târgu Mureș, Dorin Florea, ACHITAȚI